Dersim tehditlere rağmen doğal güzelliğinden ödün vermiyor

Baraj, avcılık, madencilik gibi tehditlere karşı verdiği mücadele ile sıkça gündeme gelse de tehditlere rağmen doğal güzelliğinden ödün vermeyen Dersim, onlarca endemik bitkinin yanı sıra lavantalarıyla da büyülüyor.

Mor çiçeklerle bezeli, uçsuz bucaksız lavanta tarlalarını hayal edin denilse, aklınıza ilk Fransa'nın güneyindeki Provence bölgesi geliyor olabilir. Ama değil... Burası lavantaların mis gibi kokusunu soluyacağınız, doğasıyla büyüleyici güzellikte olan Dersim... Onlarca endemik bitkinin bulunduğu zengin Dersim dağları, lavanta çiçeğinin mor rengi ve yaydığı kokusuyla ayrı bir güzellik sunuyor.

Gün batımının sıcak renklerine kavuşan lavanta tarlaları ile Dersim adeta görenleri büyülüyor.

Dersim'in Çemişgezek’te yaşayan Nadir Hozat'ın yaşadığı Tekeli köyü de, bu güzel lavantaların boy gösterdiği yerlerden...

Köyünde üç bin sekiz kök lavantayla başlayıp daha sonra yirmi bin kök lavanta eken Hozat, yaklaşık 2 sene sonra ilk hasadı aldı. Hozat, ektiği lavantaları ilerleyen süreçte işleyerek hem ekonomik kazanç elde etmek hem de köylüyü de lavanta ekmeye teşvik etmek istiyor.

'HOBİ OLARAK BAŞLADIM'

Lavanta yetiştiriciliğine hobi olarak başladıklarını aktaran Hozat, "İlimizde ve ilçemizde ilk denemelerdi; bu çok önemli. Şimdi ise ürünlerimizi alıyoruz. Bu da bize büyük bir mutluluk ve zevk veriyor. Makinemizi kurup yağımızı da kendimiz çıkarırsak daha çok mutlu olacağız. Köydeki arkadaşlarımıza da burada istihdam sağlamış oluruz. Gençler, işlerinin olmadığı zamanlarda buraya gelip çalışıyorlar. Bu da onlara küçük bir destek gelir kaynağı oluyor. 

Maalesef ülkede tarım bitme noktasına geldi. Üretim yapan herkes emeğinin sömürülmediğini fark edecektir. Umudum, köydeki diğer arkadaşların da lavanta ekmesi…" diye belirtti. 

'YOĞUN İLGİ VAR'

Hozat, lavantaların fotoğrafçılar ve gezginler tarafından yoğun ilgiyle karşılandığını belirterek, "Lavanta çok güzel bir çiçek. Fidesinin dikimi, otunu ayıklaması ayrı, güzelliği ve kokusu ayrı bir keyif ve huzur veriyor. 

Lavantalar çok güzel bir görüntü de sağlıyor. Fotoğraf sevenlerin de oldukça ilgisini çekmişti. Görüntüsü kadar korkusu da güzel. Parfüm ve kozmetik alanında oldukça rağbet gören lavanta, sabun yapımında, ilaç sanayisinde ve aroma terapi alanlarında da kullanılıyor’’ dedi. 

'KADIN EMEĞİ'

Lavanta ekimine destek olduğunu aktaran Meliha Kolan, lavanta yetiştiriciliğinin kadın emeğinin en az sömürüldüğü alan olduğunu dile getirerek, kadınların bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Kolan, "Gençlere destek olmak, daha çok üretime yönelmelerini ve bu sayede üretimin artmasını sağlar. Ayrıca kadın emeğinin de daha az söndürüldüğü bir iş. Ülkenin içinde bulunduğu zorluklar ortada. Umarım büyük şehirlere göç edenler köylerine döner ve lavanta dikimi, tarım, besicilik yapmak için köylerine dönmeleri daha iyi olacak" şeklinde konuştu.