Dersim'de binler yürüdü, örgütlü direniş mesajı verdi

Ekosisteme, yaşam alanlarına sahip çıkmak için Dersim’de miting düzenlendi, "Örgütlü direniş" mesajı verildi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, "Biz kazanacağız, yaşam alanlarını savunuyoruz" şiarıyla Seyit Rıza Meydanı'nda bölgesel miting düzenledi. Binlerin katıldığı mitinge emek ve meslek örgütleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP Ekoloji Komisyonu eş sözcüleri Menekşe Kızıldere, Naci Sönmez,  Özgür Kadın Hareketi (TJA),  Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), HDP Bingöl İlçe Örgütleri, Bölge illerinden ekoloji aktivistleri ve çok sayıda çevre örgütü katıldı.

'BİZ KAZANACAĞIZ, DERSİM'E SAHİP ÇIK!'

Binlerce kişi, mitingden öncesi "Yaşam alanlarımızı savunuyoruz, biz kazanacağız" pankartıyla Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı'na davul zurna ve zılgıtlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında halk, sık sık,  "Madene hayır Dersim'e sahip çık", "Dersim'de maden istemiyoruz" sloganlarıyla yürüdü.
Mitingde ilk olarak konuşan Emek ve Demokrasi Platformundan Kenan Çetin, “Bugün birçok şirket, Dersim nasıl bir tepki verecek' diye gözünü buraya dikmiş. Dersim on yıl önce yaptığını, bugün yine yaptı” diye konuştu.  Çetin, “Ülkemizde doğa alanları şirketlere peşkeş çekiliyor. Karadeniz’deki direnişi de Dersim’den selamlıyoruz. Kaz Dağlarında, İliç’te bölge halkı tehlike altında. Ege’de zeytin ağaçları da saldırı altında. Ege’ye de selamlarımızı iletiyoruz” dedi.

'DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE DİMDİK DURUYORUZ'

Dersim’deki doğa katliamının aylardır ağaç kesimleriyle sürdüğünü belirten Çetin, “Ovacık’ta Hozat’ta orman kesimleri yaşanıyor. Hükümet odun kıyımına izin veriyor. Ağaçlarımızı kesenlere ‘biz kazanacağız, halk kazanacağız’ diyoruz. Dersim’e sefer olunur ama zafer olunmaz. Bunu 150 yıl önce Osmanlı döneminde denediler, '38 kıyımı ile denediler.  İnsanımıza, inancımıza saldırdılar ama biz Dersimliler geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik duruyoruz. Bugün doğaya sahip çıkmak için buradayız. Bu katliama karşı duruş daha da gelişecektir. İzin vermeyeceğiz, biz kazanacağız, doğa kazanacak. Emekten ve demokrasiden yana olanların birleşmesi gerekiyor. Örgütlü bir güç tek çaredir. Geride yaşanacak daha güzel bir dünya için mücadeleyi büyütmeliyiz” diye konuştu.

 Çetin’in ardından konuşan TMMOB Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Selçuk Uluorta da “İçinden geçtiğimiz bu zor zamanlarda hepimizin sözü var; yarınlarımız hakkında konuşmak için buradayız. Biz konuşmazsak; ormanlarımızı bitirecekler, zeytinlerimizi kesecekler, madenlerimizi yağmalayacaklar, değerlerimizi yok edecekler, kaynaklarımızı peşkeş çekecekler. Bizler buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Daha sonra konuşan HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Naci Sönmez, Fatsa’nın özgürlük geçmişinden söz ederek şunları söyledi: “Bizim tarihimiz kapitalizme, faşizme karşı mücadelenin tarihidir. Ezilenlerin, yoksulların, kadın düşmanlığına karşı sürdürülen mücadelenin tarihidir. Biz ne Cudi’yi ne Kazdağları’nı kapitalizme vermeyeceğiz. Bugün Türkiye’de kapitalizme karşı mücadeleyi yükselteceksek bunun yegane adresi ekoloji alanlarına sahip çıkmaktır. Dünyada da Türkiye’de de kapitalizm özellikle ekolojik alanlarda sürdürdüğü rantçı talancı siyasetiyle yer edinmeye çalışıyorlar. Kürdistan’da ise ekoloji talanı savaş tahribatı olarak kendini gösteriyor. Bu iki mücadeleyi dikkate alarak, harekete geçmeliyiz. Bu siyasal politik bir mevzudur. Sadece yeşili koruma meselesi değildir.  Bu saldırılar politik saldırı olduğu için, bizde politik olarak cevap verebiliriz. Bu mücadeleyi merkezine almış partilerle birlikte birleşik mücadeleyi vereceğiz, bu ülkede özgürlük ve demokrasi mücadelesi için bedel ödemeye hazırız."

‘ÖRGÜTLÜ DİRENİŞ' MESAJI

Ekolojik Birliği’nden Hatun Esen ise “Son yıllarda 81 ilde doğa katliamları yıkımlar hız kazandı. Bu coğrafya üzerindeki oyunları bizler de biliyoruz. Burada kesilen bir meşenin ahını diğer iller de hissediyor. Biz ekolojistlerin yan yana mücadele vermesi gerekiyor. Her toprak kutsaldır. Özellikle maden şirketleri ile gezenlere sesleniyorum; o paralar size zehir olacaktır. İliç’te yakın örneğini gördük. Orada artık kuşlar uçmuyor. Hakkâri’de doğa kaybediliyor. Doğa yok olduğu zaman bizlerin yaşamı olmayacak. Doğamızı sahip çıkmak için local direnişleri bırakalım örgütlü direnişe geçelim. İklim krizi kapıda, sular azalıyor. Munzur’u da Dicle’yi de Zilan’ı da koruyalım. Biz kazanacağız” diye konuştu.
Eylemde Dersim Doğa ve Kültür Derneği’nin ekolojik talanlara dikkat çeken skeç oynanıp, ardından miting halay ve zılgıtlarla sonlandı.