Deniz sularının ısınması nedeniyle binlerce tür yer değiştirecek!

Okyanus sularının aşırı ısınması nedeniyle balıklar ve başka deniz canlıları binlerce kilometre uzağa göç edebilirler.

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma sulardaki ani ısı artışının yol açacağı zararların boyutlarına dikkat çekti.

Aşırı sıcak dalgaları deniz ekosistemleri için korkunç sonuçlar doğuruyor. Bu durum mercan beyazlamasına, deniz kuşlarının ölmesine ve balık, balina ya da kaplumbağa gibi bazı türlerin daha serin sulara doğru göç etmesine yol açıyor.

Aylar ve hatta yıllarca sürmesi beklenen aşırı sıcaklar, küresel ısınma nedeniyle zaten kademeli olarak ısınan okyanusları üzerinde ek bir baskı oluşturuyor.

Başka araştırmalar aşırı sıcakların mercan gibi sabit habitatlar üzerindeki etkisi üzerine dururken, Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma deniz canlılarının denizde normal bir sıcaklık ortamı bulmak için ne kadar mesafe kat etmesi gerektiğine eğildi.

Amerikan Okyanus ve Atmosfer Gözlem Ajansı NOAA araştırmacısı Michael Jacox, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu önemlidir çünkü, uygun bir habitat bulmak için çok hızlı bir şekilde uzun mesafelerde yolculuk yapan çok sayıda deniz türü var” dedi.

Jacox, “Su çok sıcak olduğunda yerlerinde kalmıyorlar ama daha soğuk bir su bulmak için nereye kadar gidebilirler?” diye sordu.

Araştırmacılar bu soruya cevap bulmak için, 1982’den 2019’a kadar deniz sularındaki aşırı sıcaklarla ilgili veriler ile türlerin yer değiştirmelerine ilişkin verileri inceledi.

Bazı bölgelerde soğuk sular çok uzakta değil. Ama deniz ısısındaki değişkenliğin az olduğu tropikal alanlarda, türler kendilerine uygun bir habitat bulmak için iki bin kilometreyi aşkın mesafe kat edebilir.

Hızlı bir yer değiştirmenin sonuçları da var. Jacox, “En hareketli bazı türlerin (çok sayıda balık, balina ve kaplumbağa), ister avlanma, ister turizm için, isterse de muhafaza etme perspektifinde olsun İnsan için büyük değeri var” diyor.

Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Mark Payn, okyanus sularındaki aşırı sıcak dalgalarının “okyanustaki stresin en görünür işaretleri arasında” olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmacı bazı türlerin uygun yeni bir habitat bulmadığı veya yer değiştiremediği konusunda uyarıyor.