Copernicus: Son yedi yıl açık farkla en sıcak yıllar oldu

İklim değişikliklerini gözlemleyen Avrupa servisi Copernicus, son yedi yılın kayda geçen en sıcak yıllar olduğunu ve rekor düzeyde CO2 ve metan gazı yoğunluğu gözlemlediklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler daha önce hava sıcaklıkları konusunda benzer bir tahminde bulunmuştu. Copernicus ise bu bilgiyi doğruladı.

Copernicus’un bağlı olduğu Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) hizmetinin yıllık raporunda, son yedi yılın küresel olarak "açık farkla" en sıcak olduğunu duyurdu.

2021, kaydedilen en sıcak beşinci yıl olurken, yıllık ortalama sıcaklık, sanayi öncesi 1850-1900 seviyesinin 1,1 ila 1,2 °C üzerine çıktı.

Bu artış, özellikle Kuzey Amerika'nın batı kıyısından Grönland’a, ayrıca Orta Afrika ve Orta Doğu'ya uzanan bir şerit boyunca belirginlik gösteriyor.

Geçen yıl aşırı iklim olaylarının yaşandığı bir yıl oldu. Özellikle Kanada’da haziran ayında Lytton kentinde 49,6 derece varan rekor sıcaklıklar yaşandı.

Copernicus müdürü Carlo Buotempo yaptığı yazılı açıklamada, "Bu olaylar, alışkanlıklarımızı değiştirmemiz, sürdürülebilir bir toplum lehine kararlı ve etkili önlemler almamız ve karbon emisyonlarını net bir şekilde azaltmak için çalışmamız gerektiğinin açık bir hatırlatıcısıdır" dedi.

Copernicus küresel ısınmanın sorumlusu olarak görülen sera gazı yoğunlaşmasına da dikkat çekti. Raporda karbondioksit ve metan gazının arttığı doğrulandı.

Bu raporun sonuçları, dünyanın küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme göre +2 °C, hatta +1.5 °C ile sınırlamak için sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlayan 2015 Paris Anlaşması'nın hedeflerinden ne kadar uzaklaştığını bir kez daha gösteriyor.

BM iklim uzmanlarının (IPCC) 2018 yılı raporuna göre, +1.5°C eşiğini geçmemek için dünyanın 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını 2010 yılına göre %45 oranında azaltması ve yüzyılın ortasına kadar karbon nötrlüğüne ulaşması gerekiyor.