COP27: BM zirvesi başlarken 'iklim kaosu' uyarısı

BM'nin Mısır'da düzenlenen iklim değişikliği zirvesi, Dünya’nın artık "tehlike sinyali gönderdiği" uyarısıyla açıldı.

COP27 Başkanı Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, liderleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle bağlantılı gıda ve enerji krizlerinin iklim değişikliği konusunda harekete geçmenin önüne geçmesine izin vermemeye çağırdı.Shoukry "Şarm El-Şeyh'te karşı karşıya olduğumuz zorlukların büyüklüğünün farkında olduğumuzu ve bu zorlukların üstesinden gelmek için kararlı olduğumuzu göstermek hepimizin doğasında var” şeklinde konuştu.

Guterres konferansa gönderdiği video mesajında 2022 Küresel İklim Durumu Raporu'nu "iklim kaosunun kroniği" olarak nitelendirdi.

Raporda bilim insanları, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi dönemden bu yana 1.15C arttığını tahmin ediyor ve son sekiz yılın kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda ilerlediğini belirtiyor.

Raporda ayrıca iklim değişikliğinin, deniz seviyesinin yükselmesinin hızlanması, rekor buzul kütlesi kayıpları ve rekor kıran sıcak hava dalgaları gibi diğer geniş kapsamlı etkileri konusunda da uyarıda bulunuldu.

Guterres, bu bulgular ışığında COP27'nin acil ve inandırıcı iklim eylemi için bir yer olması gerektiğini söyledi.

COP27, Pazartesi günü devlet ve hükümet başkanlarının toplantıdan ne istediklerini özetleyen beş dakikalık konuşmalar yapacakları Dünya Liderleri Zirvesi ile başlayacak.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın dünya liderlerini yenilenebilir enerjiye geçişte "daha ileri ve daha hızlı" hareket etmeye çağırması bekleniyor.

Dünya liderleri Pazartesi ve Salı günleri konuşacak ve onlar ayrıldıktan sonra konferans delegeleri müzakere işine başlayacak.