COP25’e çağrı: Çocuklarımıza hak ettikleri geleceği verin

Dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce ebeveyn kuruluşundan iklim konusunda karar alıcılara yapılan çağrıda, “Çocuklarımıza hak ettikleri geleceği verin” denildi.

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP25 kapsamında müzakerelerin devam ettiği bir süreçte yayınlanan çağrı metni, “Our Kids’ Climate” ve “Parents for Future” adlı 27 ülkeden 222 ebeveyn organizasyonu temsil eden ittifaklarca imzalandı.

Bugün Madrid’de yapılacak büyük gösteri öncesinde yayınlanan açıklamada, Paris İklim Anlaşması’nın gereklerinin derhal yerine getirilmesi istendi. Küresel ısınmanın sınırlandırılabilmesi için anlaşmada belirlenen emisyon salınımlarının azaltılması hedeflerinin tutturulmasını isteyen kuruluşlar, “Çocuklarımıza böyle bir dünya bırakmayı kabul edemeyiz” denildi.

“HAK ETTİKLERİ GELECEĞİ VERİN”

Açıklamada, 2016’da imzalanan BM Paris İklim Anlaşması’nın imzacılarının ‘’gerçek kahramanlar’ gibi davranmaları gerektiği vurgulandı. Açıklamada, “Çocuklarımıza hak ettikleri geleceği verin” cümlesine yer verildi.

İspanya’nın başkenti Madrid’de süren COP25 zirvesine katılanların da ‘ebeveyn olduklarının’ altının çizildiği açıklamada, “Özellikle de zirveye katılan ebeveynlere çağrı yapıyoruz” ifadesi paylaşıldı. Açıklamada, devamla şöyle denildi: “Konferansa katılan ebeveynler, mesleki yetkinlikleri sayesinde dünyanın tüm çocukları için gerçek birer kahramana dönüşebilirler.  

“DAHA İDDİALI ÖNLEMLER TALEP EDİYORUZ”

Açıklamada, bugün ‘İklim için Cuma’ eylemleri kapsamındaki büyük eylemlere dikkat çekilirken, şöyle devam edildi: “Milyonlarca çocuk okul grevleriyle her geçen gün daha da yaklaşan felakete karşı kararlı duruşlarını gösterdiler. Şimdi de bizler, ebeveynler olarak, çocuklarımızın geleceğini savunmak ve daha iddialı önlemler talep ediyoruz”

BUGÜN HAREKETE GEÇİLSE DAHİ YETMEYEBİLİR

Küresel ısınmanın her geçen yıl daha da tehlikeli bir hal aldığı dünyada 2015’teki COP21 iklim konferansında alınan kararların uygulanması için yoğun bir baskı var. Ancak başta ABD, Çin, Rusya, Hindistan ile petrol üreticisi Ortadoğu ülkeleri olmak üzere onlarca ülkenin acil önlemlere yanaşmadığı biliniyor.

200’e yakın ülkenin imzaladığı iklim anlaşmasının belirlenen şekliyle acilen uygulamaya konması için müzakereler COP25’te sürüyor. Ancak söz konusu müzakerelerden umutlu olanların sayısı çok az. Özellikle Çin ve ABD gibi sera etkili gaz salınımlarında ilk sıralarda olan büyük ülkelerin henüz emisyonlarını azaltma konusunda kesin bir hedef belirtmemeleri de endişeleri arttırıyor.

Uzmanlar, BM anlaşmasında belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi için acilen emisyonların azaltılmasına başlanması gerektiğini vurguluyor. Anlaşma, halen 1 derece civarında olan 19’uncu yüzyıla oranla sıcaklık artışının 2100 yılına kadar 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılmasını öngörüyor. Ayrıca küresel ısınmadan etkilenecek yoksul ülkeler için mali yardımlar isteniyor. Fakat uzmanlar, bugün harekete geçilse dahi atmosferde biriken karbondioksit (CO2) başta olmak üzere sera etkili gazların yol açacağı ısınmanın 3 dereceyi dahi aşabileceğini tahmin ediyor.