Colemêrg’de çiftçilerin kış hazırlığı

Colemêrg’de hayvancılıkla uğraşanlar kış hazırlıklarına başladı. Yurttaşlar yaz aylarında topladıkları otları saman yapıyor.

Colemêrg’de halkın geçim kaynağının başında hayvancılık geliyor. 300 bin insanın yaşadığı Colemêrg’de halkın büyük bir kısmı hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Kışın çok sert geçtiği Colemêrg’de çiftçinin kış mesai başladı.

Colemêrg kent merkezine 10 kilometre uzakta olan Xenanis köyünde otlar, ilkbahar ve yaz aylarında köy kırsalında, vadilerde ve yaylarda geleneksel aletlerle ve insan gücüyle toplanıyor. Köylüler, topladıkları otları daha sonra at ve traktörlerle köye taşıyor. Köyde toplanan otlar daha sonra saman yapılması için kuruma bırakılıyor. Sonbahara kadar bekletilen otlar daha sonra saman yapılmaya hazır hale geliyor. Otlar patos makinesiyle saman haline getiriliyor ve kış ayları boyunca hayvanlara veriliyor.

KÖYLÜLERİN SAMAN HEYECANI

Xenanis köyünde çiftçilik yapan Renas İhtiyatoğlu, kendi hayvanları için ilkbahar ve yaz aylarında yayla ve köy kırsalında ot topladıklarını ve otları patosa vurarak saman haline getirdiklerini söyledi. Özellikle ekonomik kriz ile birlikte ot ve saman fiyatlarının çok yükseldiğini söyleyen İhtiyatoğlu, “Biz de ekonomik krizden fazla etkilenmemek için kendi otumuzu, kendimiz toplamaya çalışıyoruz. Topladığımız otları, at ve traktör ile köye taşıyoruz. Köyde bir noktada üst üste topluyoruz. Burada topladığımız otları sonbaharda saman yapıyoruz. Saman yapmak için köye patos getiriyoruz. Otu olan tüm köylü, saman yapmak için otlarını patosa vuruyor.  Elde ettiğimiz samanları kış aylarında hayvanlarımıza veriyoruz” dedi.