Cezayir'de çıkan yangınlarda en az 34 kişi yaşamını yitirdi

Cezayir'in kuzeyinde çıkan yangınlarda 10'u asker olmak üzere en az 34 kişi yaşamını yitirdi. Çok kuvvetli rüzgarların körüklediği bu yangınlar, alevlerin tehdidi altındaki bin 500 kişinin tahliye edildiği üç ildeki yerleşim alanlarına ulaştı.

Cezayir İçişleri Bakanlığı tarafından bu akşam yayınlanan rapora göre, 23 Temmuz Pazar ile 24 Temmuz Pazartesi gecesi Cezayir'in kuzeydoğusunda meydana gelen şiddetli yangınlarda 10'u asker olmak üzere en az 34 kişi hayatını kaybetti.

Yetkililere göre ormanları, çalılıkları ve tarlaları harap eden yangınların devam ettiği on bir vilayette yaklaşık 8 bin sivil koruma görevlisi ve 525 kamyon hâlâ iş başındaydı. Kısa süre önce kiralanan yangın söndürme uçakları ve helikopterlerin yanı sıra yüksek kapasiteli Be 200 bombardıman uçağı yangına müdahale etti.

Her yaz Cezayir'in kuzeyi ve doğusu, iklim değişikliğinin etkisiyle her geçen yıl artan, kuraklık ve sıcak hava dalgalarına yol açan orman, maki ve ekin yangınlarına maruz kalıyor. Ağustos 2022'de, kuzeydoğudaki El Tarf bölgesinde devasa yangınlarda 37 kişi hayatını kaybetti. 2021 yazı, on yılların en ölümcülüydü: Başta Kabylia olmak üzere kuzeyi harap eden yangınlarda 90'dan fazla insan hayatını kaybetmişti.

Cezayir, bazı bölgelerde yoğun bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya. Pazartesi günü sıcaklığın 48 dereceyi bulması bitki örtüsünün kurumasına yardımcı oluyor ve ülkeyi yangın salgınlarına karşı daha savunmasız hale getiriyor.