Bu yılın ortasında Hindistan’ın nüfusu Çin’i geçecek

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) tahminlerine göre Hindistan’ın nüfusu bu yılın ortalarında Çin’in nüfusunu geçecek.

Dünya nüfusunun durumuna ilişkin yıllık raporunu açıklayan UNFPA’ya göre Hindistan’ın nüfusu 2023 yılının ortasında 1,4286 milyar kişi, Çin’inki ise 1,4257 milyar kişi olacak.

UNFPA raporunda yılın ortasında dünya nüfusunun ise 8.045 milyara ulaşacağı tahmini yapılıyor.

Resmi verilere göre, Çin'in nüfusu geçen yıl, altmış yılı aşkın bir süredir ilk kez azaldı.

Hindistan nüfusuna ilişkin resmi veri bulunmuyor. Zira son nüfus sayımı 2011’de gerçekleşti. Her on yılda bir nüfus sayımı yapan Hindistan’ın 2021’de yapması gereken nüfus sayımı koronavirüs nedeniyle ertelendi.

Mevcut durumda lojistik engeller ve siyasi çekinceler de nüfus sayımı önünde engel oluşturuyor. Yakın zamanda da böylesine büyük bir çalışma yürütülmesi beklenmiyor.

Hindistan’ın milliyetçi Başbakanı Narendra Modi’ye muhalif kesimler gelecek yıl öngörülen seçimler öncesi nüfus sayımının kasıtlı bir şekilde ertelendiğini zira işsizlik gibi hassas konulara dair verilerin kamuoyuna açıklanmasının istenmediğini belirtiyor.

Amerikan düşünce merkezi Pew Research Centre, Hindistan nüfusunun BM nüfus kayıtlarının başladığı1950’den bu yana 1 milyardan fazla bir artış gösterdiğini tahmin ediyor.