BM: Okyanuslarda olağanüstü hal durumu yaşanıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın sağlığı tehdit altında olan okyanusları korumak için seferber olması gerektiğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri, Lizbon’da binlerce siyasi sorumlu, uzman ve çevre savunucusunun katıldığı okyanuslara ilişkin BM konferansının açılış konuşmasını yaptı.

Guterres, “Maalesef okyanusu hafife aldık. Şu anda okyanuslarda olağanüstü hal diyeceğim bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

BM Genel Sekreteri, dünyanın okyanusları korumak, çevre ve insanlık için feci sonuçlardan kaçınmak için seferber olması gerektiğini söyledi.

Konferans, “Okyanusumuzu kurtarmak, geleceğimizi korumaktır” başlığı ile yapılıyor.

Uzmanlar bu konferans öncesi “İnsanlık iklim değişikliği, kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle hastalanan okyanusları, denizdeki yaşamı ve kendi yaşamımızı kurtarmak umuduyla iyileştirmeli” çağrısında bulunmuştu.

Onlarca yıldır CO2 kirliliğinin dörtte birini ve aşırı sıcaklığın yüzde 90’ından fazlasını emen okyanuslar sayesinde Dünya yüzeyi yaşanabilir halde kaldı.

Ancak insan türü, denize dağlar büyüklüğünde plastik attı ve büyük balıkları boşalttı. Kıyı şeritleri kimyasallar ve tarım ürünleriyle kirletilerek, oksijenden yoksun ölü bölgeler yaratıldı.

Amerikan sivil toplum örgütü Oceana’ya göre yaban balık stoklarının en az üçte biri aşırı avlanmaya maruz kalıyor ve okyanusların yüzde 10’undan azı koruma altında.