BM deniz yaşamını korumak için anlaşmaya varamadı

Birleşmiş Milletler'de, gezegenin yarısını kaplayan uluslararası sulardaki deniz yaşamının korunmasını amaçlayan görüşmelerin son turu anlaşma sağlanamadan sona erdi.

İki hafta önce başlayan görüşmelerin beşinci turu, karasuları dışında kalan dünyanın okyanus alanlarının üçte ikisinde biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik kuralları belirleyecek bir BM Okyanus Antlaşması oluşturmak üzere tasarlanmıştı.

BM antlaşma görüşmeleri dururken çevreciler dünya okyanuslarını korumak için zamanın daraldığını söylüyor.

Ancak BM üyeleri deniz yaşamından elde edilen faydaların nasıl paylaşılacağı, koruma alanlarının nasıl oluşturulacağı ya da açık denizlerdeki yaşamla insan faaliyetlerinin nasıl önleneceği konusunda anlaşmaya varamadı.

Agence France-Presse'in haberine göre, BM okyanuslar elçisi Rena Lee, "Mükemmel bir ilerleme kaydetmiş olsak da, bitiş çizgisine doğru ilerlemek için biraz daha zamana ihtiyacımız var" dedi.
Pek çok kişi 15 Ağustos'ta başlayan New York oturumunun sonunda "ulusal yetki alanlarının ötesindeki deniz biyoçeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımı" konusunda üzerinde anlaşmaya varılmış bir anlaşma metni ortaya çıkacağını umuyordu.

Ancak tartışmaların 15 yıldır aralıklarla devam ettiğine dikkat çeken çevreciler hayal kırıklıklarını dile getirerek, ABD dahil zengin ülkeleri uzlaşma konusunda çok yavaş davranmakla suçladı.
Anlaşmayı geciktiren konular arasında korunan alanların oluşturulmasına ilişkin süreç ve çevresel etki değerlendirmeleri üzerinde anlaşmaya varılması da yer alıyor.

Greenpeace'in Okyanusları Koruyun kampanyasından Laura Meller, "Özellikle okyanus koruma alanları konusunda ilerleme kaydedilmiş olsa da, Yüksek Hırs Koalisyonu üyeleri ve ABD gibi ülkeler taahhütlerine rağmen uzlaşmaya varma konusunda çok yavaş hareket ettiler" dedi.

Greenpeace Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yüksek Hırs Koalisyonu'nda yer alan ülkeler ile ABD ve Kanada gibi diğer ülkelerin açgözlülüğü nedeniyle anlaşma görüşmelerinin başarısızlığın eşiğine geldiği uyarısında bulunmuştu. Gruba göre söz konusu olan, okyanusların korunması yerine Deniz Genetik Kaynaklarından gelecekte elde edilecek varsayımsal karlara öncelik verilmesiydi.
Greenpeace, bu konuda başarısız olunması halinde, "2030 yılına kadar dünya okyanuslarının yüzde 30'unun korunmasının zor olacağı" uyarısında bulundu. Bilim insanlarının okyanusların toparlanması için gereken minimum alan olduğunu söylediği- anlaşma konusundaki başarısızlık, Temmuz ayında Lizbon'da düzenlenen BM Okyanus Konferansında dünya liderlerinin denizleri kurtarmak için ellerinden gelen her şeyi yapma sözü vermelerinin ardından geldi. Ancak kapanış bildirisinde yer alan moral verici eylem çağrılarına rağmen net bir taahhüt ortaya çıkmadı.