Bangladeş’te dang hummasından bini aşkın ölü

Bangladeş’te sivrisineklerin bulaştırdığı dang humması virüsü nedeniyle yılın başından bu yana bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler, ülkede benzeri görülmemiş bir dang humması salgını yaşanıyor.

Bakanlık yılın başından bu yana 200 bini aşkın doğrulanmış vaka bulunduğunu ve 1006 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

2022 yılında ülkede dang hummasından 281 ölüm kayda geçmişti.

Dang humması tropikal ülkelerde endemik olurken, salgınlar genellikle virüs taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına izin veren, sağlık koşullarının zayıf olduğu kentsel alanlarda meydana geliyor.

Dang humması Bangladeş'te mevsimsel bir hastalıktı, ancak iklim değişikliğinin yol açtığı daha sıcak ve yağışlı musonlar nedeniyle 2000 yılında kaydedilen ilk salgından bu yana daha sık görülmeye başlandı.

Halk sağlığı yetkilileri, mevcut enfeksiyon dalgasının ülkeyi hazırlıksız yakaladığını, zira bunun daha güçlü bir virüs türünden kaynaklandığını söylüyor.

Doktorlar, mevcut dang humması hastalarının durumunun son birkaç yıla kıyasla çok daha hızlı kötüleştiğine dikkat çekiyor.

Yetkililer, son iki ayda her gün 20'ye yakın kişinin dang hummasından öldüğünü ve bu yılki ölüm sayısının son 22 yılın toplamını aştığını ifade ediyor.

Bangladeş, sivrisinek üreme alanlarının oluşmasını önlemek için halkı bilinçlendirme kampanyaları başlattı.