Avustralya yanıyor: 100 bin kişi evlerini terk etti

Avustralya’da hava sıcaklıkları 40 derecenin üzerine çıkarken, şiddetli rüzgarlar nedeniyle yüzlerce noktadaki orman yangınlarının daha da yayılması riski var. 100 bini aşkın kişi evlerini terk etti, yedek askerler göreve çağrıldı.

Ülkede aylardır süren orman yangınları hava koşulları nedeniyle daha da ağırlaşma riski taşıyor.

Cumartesi günü onbinlerce kişi evlerini terk etti. Normal zamanlarda yoğun turist çeken çok sayıda kent, hayalet şehre dönüştü.

Kıta adasının en kalabalık nüfuslu güney doğusunda olağanüstü hal ilan edildi, üç eyalette 100 bini aşkın kişinin tahliye edilmesi talimatı verildi.

Güney Galler Eyaleti Başbakanı Gladys Berejiklian, “Bugün sözkonusu olan hayatları kurtarmaktır” dedi. Eyaletin itfaiye ekibi şefi Shane Fitzsimmons, onbinlerce kişinin evlerini terk ettiğine tanıklık ettiklerini belirtti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, orman yangınlarına karşı 3 bin yedek askeri de göreve çağırdı. Bu benzeri görülmemiş bir seferberliği ifade ediyor.

Yangınların boyutları dünyada da şok etkisi yarattı. Eylül ayı başından bu yana en az 23 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi kaybolurken, 1.300’ü aşkın ev küle döndü. Milyonlarca hektar da küle döndü.

Yangınlar, vahşi yaşamda da ölümcül etki yarattı. Ulusal park Flinders Chaseulusal’ın neredeyse tamamı yandı. Yangınlardan en fazla koalalar etkilendi. Sydney Üniversitesi uzmanları, felaketin başından bu yana 500 milyona yakın hayvanın can verdiğini belirtti.