Avustralya’ya nihayet yağmur yağdı

Avustralya’da dev yangınların yaşandığı bölgelerde Perşembe günü yağmur yağdı. Hava kalitesi önemli oranda iyileşti.

Avustralya, Eylül ayından bu yana mega yangınlarla boğuşuyor. Meteoroloji servisleri Perşembe sabahı ülkenin güney doğusundaki Yeni Güney Galler eyaletinin yağış aldığını bildirdi.

Komşu Victoria eyaletinde de gök gürültülü fırtına, yangınların yola açtığı zehirli duman bulutlarının dağılmasını sağladı. Özellikle Melbourne kenti hafta başından bu yana nefes alamaz durumdaydı.

Victoria Eyaleti Çevre Koruma Kurumu EPA, “Gök gürültülü fırtınalar eyaletin büyük bölümünde hava kalitesini iyileştirdi” dedi.

Meteoroloji servisleri hafta sonuna kadar yeni yağışlar bekliyor. Eğer bu gerçekleşirse, Eylül’de başlayan yangın krizinden bu yana ilk yağmurlu dönem olacak.

Yıkıcı yangınlarda şimdiye kadar en az 28 kişi hayatını kaybetti, 1 milyar dolayında hayvan can verdi, 2 bini aşkın ev yıkıldı ve 100 bin kilometrekarelik bir alan (10 milyon hektar) kül oldu.

Yeni Güney Galler’de Perşembe sabahı halen 30 dolayında yangın kontrol dışındaydı.

Ağır bir kuraklığın yaşandığı ülkede, bu yangınlar küresel ısınma ile bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, uzun zamandır bu aşırı meteorolojik koşulların daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor.