Avustralya’daki mega yangınlar büyük tehlikenin habercisi

Avustralya yangınlarla boğuşmaya devam ediyor. Sydney’de, 19 Aralık’tan beri olağanüstü hal uygulanıyor. Askerler halkı tahliye etmeye çalışıyor. Bir rapora göre 1 milyar hayvan can verdi.

Eylül ayından bu yana orman yangınlarında 26 kişi hayatını kaybetti. İrlanda adası büyüklüğünde bir alan küle döndü. 2 bini aşkın ev yok oldu.

Perşembe günü askerler, Avustralya’nın güneyinde Kanguru adası üzerindeki Parndana yerleşim biriminde tek tek evlerin kapısını çalarak halkı tahliye için ikna etmeye çalıştı. Önümüzdeki günlerde aşırı sıcaklar nedeniyle bölgede de yangın çıkma riski var.

Çarşamba günü de polis komşu turistik yerleşim birimi Viconne Bay’ı tahliye etti. Burası da yangın tehdidi altında bulunuyor.

Victoria Eyaleti yetkilileri, Cuma günü beklenen aşırı sıcaklar nedeniyle olağanüstü hali iki gün daha uzattı.

Victoria ve Güney Galler eyaletlerinde halen 150’ye yakın noktada orman yangınları var. Bu iki eyalet, aynı zamanda Avustralya’nın en kalabalık nüfuslu eyaletleri olarak dikkat çekiyor.

Victoria Eyaleti Başbakanı Daniel Andrews, halkı uzun bir sürece hazır olmaya çağırdı. Andrews, “Çok ama çok zorlu bir yazın daha başındayız” dedi.

Yeni Güney Galler yönetimi, felaketin vurduğu alanlardaki altyapıların tamiri için 1,2 milyar Avustralya doları ayıracaklarını belirtti. Federal hükümet de etkilenen köylere yardım için ek olarak iki milyar dolar sözünü vermişti.

1 MİLYAR HAYVAN CAN VERDİ

Sydney Üniversitesi’nden profesör Chris Dickman yaptıkları araştırmanın sonucunda, bir milyar hayvanın yangınlarda can verdiğini açıkladı. Bunlar memeliler, kuşlar ve sürüngenlerin yanısıra böcekler ve omurgasızları da kapsıyor.

AVUSTRALYA’DA YAŞANANLAR TEHLİKENİN HABERCİSİ

Küresel ısınmanın rolüne vurgu yapan Dickman, “Öylesine geniş bir alanda bu kadar hızlı bir şekilde yaşanan mevcut yıkımın benzeri yok. Hem yüzölçümü hem de etkilenen hayvan sayısı bakımından devasa bir olay” dedi. Dickman, “Bazen Avustralya’nın tehlikeyi haber vermek için kömür madenine konulan kanarya olduğu söylenir. Muhtemelen, dünyanın başka yerlerinde iklim değişikliklerinin sonucunun ne olacağını Avustralya’da gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.