Avustralya’da dünya mirası ormanlar kül oluyor

Aşırı iklim koşulları beslediği orman yangınları Avustralya’da Unesco’nun Dünya Mirası listesinde bulunan ormanlık alanları da yok etti.

Avustralya aylardır kontrol altına alınamayan orman yangıları ile boğuşuyor. Başta çok sayıda doğal parkın bulunduğu Yeni Güney Galler eyaleti olmak üzere ülkede doğal miras tehdit altında bulunuyor. Başkenti Sydney olan Yeni Güney Galler’de ulusal parkların yüzde 10’u, şiddetli rüzgarlar, aşırı sıcaklar ve kuru otlarla beslenen çalı yangınlarında yok oldu. 

Toplamda Temmuz ayı başından bu yana 1,9 milyon hektar kül oldu. 2018 yılındaki yangınlara göre altı kat daha büyük bir alanın yok olduğu görülüyor.

Yeni Güney Galler eyaleti bünyesindeki ulusal parklarda 800 bin hektar küle döndü. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında on kat daha geniş bir alanın yok olduğu anlaşılıyor.

UNESCO tarafından Yeni Güney Galler’de Dünya Mirası listesine alınan 28 doğal rezervden, 12’si yangınlardan etkilendi. En fazla tehdit altında olan siteler arasında Sydney yakınındaki Blue Montain ulusal parkı bulunuyor. Blue dağlık bölgesi, bir milyon hektar üzerine kurulu. The Guardian gazetesine göre bu ormanlık alanın yüzde 20’si yok oldu.

Sadece 3 Aralık günü Yeni Güney Galler’de 118 noktada orman yangını vardı. Gondwana yağmur ormanları üzerinde de endişeler var. Dünya Mirası’ndaki bu bölgede 360 bin hektar üzerine yayılan 50 doğal rezerve bulunuyor. Sözkonusu Yağmur ormanları, dünyanın en büyük subtropik bölgesi olarak biliniyor. Unesco, istisnai jeolojik karakteristik özellikler ve barındırdığı büyük miktarda nadir ve tehdit altındaki türler açısından buranın büyük öneme sahip olduğuna vurgu yapıyor.

Yeni Güney Galler’in doğal alanları koruma konseyi başkanı Chris Gambian, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “küresel trajedi” diyerek, istisnai bir krizin yaşandığını belirtti. Başbakan Scott Morrison, yangınların sıradışı boyutları karşısında, Kasım ayı başında yaptığı açıklamada yangınlarla mücadele eden bin 200 itfaiyeciye yardım için askerlerin de devreye girebileceğini belirtmişti. Siviller de yangınlara karşı mücadele için gönüllü oldu.