Avustralya’da büyük sel felaketleri

Avustralya’nın güney doğusunda büyük sel felaketleri yaşanırken, binlerce kişi için tahliye çağrısı yapıldı.

Nüfus bakımından ülkenin ikinci büyük eyaleti olan Victoria, şiddetli yağışlar nedeniyle sular aniden yükseldi.

Melbourne kentine bağlı Maribyrnong’da tahliyeler gerçekleşti. Sokaklar, araçlar sular altında kalırken, tahliyeler teknelerle yapıldı.

Eyaleti Başbakanı Daniel Andrews, 500 evin sular altında kaldığını ve ilk yardım ekiplerinin sularla çevrili bu 500 konuta erişemediğini kaydetti.

Andrews, bilançonun daha ağırlaşacağını söylerken, “Helikopterler hasar tespiti yapıyor” dedi.

İlk yardım ekiplerinin sözcüsü Tim Wiebusch, önümüzdeki günlerde Victoria eyaletinin çoğunun sel felaketlerinden etkileneceği konusunda uyardı.

Victoria eyaletinin güneyindeki ada eyalet Tazmanya’nın kuzeyi de büyük sel felaketlerine hazırlanıyor. Kitlesel tahliyeler için harekete geçildi, 120 yol şiddetli yağışlar nedeniyle kapandı.

Yağışlardan etkilenecek diğer bir bölge ise ülkenin en kalabalık nüfuslu eyaleti Yeni Güney Gallar olacak. Su seviyesinin bu cuma günü bu eyalette yükselmesi bekleniyor.

Mart ayında Avustralya’nın doğu kıyılarında yaşanan sel felaketlerinde 20 kişi hayatını kaybetmişti.

Temmuz ayında binlerce Sydney sakini yağışlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Avustralya, sel felaketleri, orman yangınları, kasırgalar ve kuraklık ile küresel ısınmanın en fazla etkilediği bölgeler arasında yer alıyor. Bilim insanları, gezegen ısındıkça bu doğa olaylarının hızı ve yoğunluğu da artacak.