Avrupa’da çocuklara cep telefonu yasağı fikri güçleniyor

İrlanda’da küçük bir kent olan Greystones, 13 yaş altı çocukların hem okulda hem evde cep telefonu kullanmasını yasakladı. Hollanda orta okullarda cep telefonlarını yasaklamayı düşünüyor.

İrlanda’da cep telefonunun çocuklar için yasaklanması fikri, St Patrick’s School Müdürü Rachel Harper’dan çıktı. Ailelerin cep telefonlarına ilişkin artan endişeleri ardından Harper, ailelere gönüllülük temelinde bir anlaşma teklif etti.

Bu yasağın uygulanması denetlenmeyecek ancak ebeveynler işbirliği yapıyor. İsviçre RTS medyasına konuşan müdür, "Bazıları aşırı korumacı ebeveynler gibi görünmekten korkuyordu, ancak sonunda yüzde 96'sı çocuklarının ortaokuldan önce telefon sahibi olmamalarını isteyen bu anlaşmayı imzaladı" dedi.

Çevredeki diğer tüm okullar Rachel Harper’in projesine katıldı. Greystones'daki sekiz ilköğretim okulu, kasabadaki tüm çocukların aynı kurallara uyması konusunda anlaştıklarından, artık herhangi bir toplumsal baskı kalmadı.

Bu girişim, tüm İrlanda için bir örnek teşkil edebilecek kadar etki yarattı. Cep telefonlarına ilişkin yeni uygulamayı duyan Sağlık Bakanı Stephen Donnelly, projeyi ulusal bir önlem haline getirmek istiyor.

Aynı zamanda üç çocuk babası olan bakan, "Şahsen ortaokul da dahil olmak üzere daha da ileri gitmesini isterim" diyor. "Ama şimdiden çok büyük bir etkisi oldu ve ülke çapında çok olumlu tepkiler aldı" diye seviniyor.

İRLANDA’NIN GENELİNDE UYGULANABİLİR

Bu nedenle proje ülkenin geri kalanına genişletilebilir. Bunun da ötesinde İrlanda, reşit olmayanların korunmasında kendisini uluslararası bir örnek olarak konumlandırmak istiyor.

Proje, ülkenin geri kalanına genişletilebilir. Bunun da ötesinde İrlanda, reşit olmayanların korunmasında kendisini uluslararası bir örnek olarak konumlandırmak istiyor.

HOLLANDA OKULLARDA YASAKLIYOR

Hollanda hükümeti, cep telefonları ve diğer akıllı saatlerin çocukların öğrenmesini engellediğini ve bu nedenle orta okullarda yasaklanması gerektiğini duyurdu.

Hükümet, ülkenin okul yönetimlerinden bu cihazları ocak ayı itibarıyla sınıflardan kaldırmak için ekim ayına kadar öğretmenler, veliler ve öğrencilerle iç düzenlemeler üzerinde anlaşmaya varmasını istiyor.

Hükümet, "Cep telefonlarının dersler sırasında zararlı bir etkiye sahip olduğuna dair artan kanıtlar var (…) Öğrenciler daha az konsantre olabiliyor ve performansları düşüyor” dedi.

Açıklamada, “Bu nedenle 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren derslerde cep telefonlarının yanı sıra tablet ve hatta bağlantılı saatlere izin verilmeyecektir” denildi.

Eğitim Bakanı Robert Dijkgraaf, parlamentonun alt meclisine yazdığı bir mektupta, "sınıflardaki öğrenme ortamını olumlu yönde etkileyecek bir kültürel dönüşüm" umduğunu belirtti.

Bakan, öğretmenler, bilim insanları, veliler ve öğrencilerle birkaç aydır bu konuyu tartıştıklarını ifade etti. Dijkgraaf,  "İlgili tüm taraflar, öğrencilerin konsantre olabileceği ve katılabileceği bir öğrenme ortamının önemini vurgulamaktadır” dedi.