Askeri kışlalar doğayı zehirliyor

Hakkari’de askeri kışlanın kanalizasyon suları ve çöpleri hem doğayı kirletiyor hem de içme sularının kirletilmesi nedeniyle bulaşıcı hastalıkların artmasına yol açıyor.

Hakkari coğrafyasında yapılan HES, baraj ve askeri kışlalarının kanalizasyon ve çöpleri, doğayı kirletiyor. Van’dan başlayarak Hakkari, Yüksekova, Çukurca’dan Başûrê Kurdistan’a akan Zap Suyu ile Zap Suyu’nu besleyen ana kolu Nehil Çayı ve Kırıkdağ deresi üzerindeki HES’ler ve bu bölgelerde bulunan askeri kışla ve karakolların kanalizasyon suları ve çöpleri, kirletmeye devam ediyor.

Çiyayê Reş’ten doğarak Otluca Köyü ve Hakkari merkezden geçen Otluca deresi de, Hakkari Dağ Komando Tugayı’nın kanalizasyon ve atıkları nedeniyle kirleniyor. Askeri atık ve kanalizasyonlar nedeniyle bu sularda yaşayan canlıların tümü yok olmuş durumda. Hakkari halkı, bir dönem Otluca Deresi’nin geçtiği köylerde ve Hakkari merkezde balık tutuyordu. Birçok kişi, bu derelerde tuttukları balıklarla geçimlerini sağlıyordu.

KIŞLANIN ATIK SULARI CANLI YAŞAMINI YOK ETTİ

Bir dönem balıkları bilinen Otluca Deresi’nde 20-50 kilogram  ağırlığında balıklar tutuluyordu. Tutulan balıklar birçok ailenin geçim kaynağı olduğu gibi dere suyu da içme suyu olarak kullanılırdı.  Hakkari merkeze ve köylere hayat veren Otluca Deresi, askeri kışlanın kanalizasyon suyu ve atıklarının kirlettiği bir dere haline geldi. Yaz ve sonbahar aylarında askeriyenin atıkları nedeniyle dere ve çevresi pis koku yayıyor. Otluca Deresi’nde, başta balıklar olmak üzere canlı yaşamı yok olmuş durumda.

Askeriyenin atık sularının karıştığı içme suyu nedeniyle dere kenarında bulunan köy ve mahallelerde yaşayan binlerce kişi de ishal ve kusma gibi şikayetler nedeniyle hastaneye başvurdu. Köylülerin askeriyenin atıkları nedeniyle defalarca verdiği şikayet dilekçelerine rağmen bugüne kadar bir sonuç alınamadı.

'İÇTİĞİMİZ SUYUN YANINA YAKLAŞAMAZ OLDUK'

Hakkari’de yaşayan Ahmet Aslan, daha önce kentte bulunan tüm sularda balık tuttuklarını, askeri kışlalar ve karakolların bölgeye gelmesiyle birlikte suların kirlendiğini ve canlıların yok olduğunu söyledi. Askeri atıkların arıtılmadan direk sulara karıştığını dile getiren Aslan, şunları anlattı: “Hakkari içinde geçen Otluca Deresi’nde daha önce kilolarca balık tutuyorduk. Bazı kişiler bu balıklarla aile geçindiriyordu. Ama askeri kışlanın kurulmasıyla birlikte kanalizasyon suyu direkt dereye akıtılıyor. Eskiden içtiğimiz bu suyun artık yanına bile yaklaşamıyoruz. Askeriyenin atıkları da kayyum belediyesinin çöp arabalarıyla dere kenarına dökülüyor. Dere kenarına dökülen bu çöpler, daha sonra yağmur ve rüzgarla dereye karışıyor. Temiz olan doğamız, maalesef askeri kışla ve karakollar nedeniyle kirlendi.”