Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Arjantin’de yoksulluk: Yüzde 35’i aştı

Bu ayın sonunda başkanlık seçimlerinin yapılacağı Arjantin’de sağcı Başkan Mauricio Macri’nin politikaları sonucu halkın yüzde 35’inden fazlası yoksulluk içinde yaşıyor.

Ulusal İstatistik Enstitüsü (INDEC) tarafından yayınlanan verilere göre, Arjantin’deki yoksulların oranı bu yılın ilk yarısında da artmaya devam etti. Buna göre, yoksulluk oranı 3,4 puanlık artışla yüzde 35,4’e yükseldi.

EN AZ 10 MİLYON KİŞİ

Ülkenin 31 büyük şehrinde yaşayan bireylerin durumlarının incelendiği araştırmaya göre, ülkede 10 milyon 15 bin kişi, yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu da 44 milyon kişinin yaşadığı Arjantin’deki kentli nüfusun üçte birinden fazlasının yoksul olduğu anlamına geliyor. Yoksulluk sınırı altında yaşayanların 700 bin kadarını ise yerli halklar oluşturuyor.

2001 yılındaki ağır ekonomik krizin ardından kısmen iyileşme sağlanan Arjantin ekonomisi, 2018’de resesyona (durgunluk) girmişti.

KENDİSİNİN VE AİLESİNİN ADI YOLSUZLUKLARLA ANILIYOR

2015 yılında devlet başkanlığına seçilen sağcı Mauricio Macri’nin birçok rüşvet ve yolsuzluk dosyası bulunuyor. 2016 yılındaki Panama Belgeleri’nde adı geçen Macri ve ailesinin devlete ait bazı şirketleri kamu zararına olacak şekilde ele geçirdikleri ortaya çıkmıştı.

Sağ partilerin tüm rüşvet ve yolsuzluk iddialarına rağmen tekrar aday gösterdikleri Macri’nin karşısında en güçlü aday olarak Merkez solun adayı Alberto Fernandez bulunuyor. Eski Devlet Başkanı Christina Kirchner’in yardımcı olarak birlikte seçimlere katılacağı Fernandez, en güçlü aday konumunda ve ilk turda seçilme ihtimali de bulunuyor.

Arjantin’de yapılan son değişikliklerle seçimlerin ilk turunda yüzde 45’e ulaşabilen aday, kazanmış sayılacak ve ikinci tura gerek kalmayacak. Adaylardan birinin yüzde 40 ila 45 arasında oy alması ve ikinci sıradaki adaya en az 10 puan fark atması halinde dahi, seçim ilk turda sonuçlanabilecek. Aksi halde en çok oyu alan ilk iki aday, ikinci tura kalacak.