Arjantin’de yerliler arasındaki yoksulluk çocukları vuruyor

Amerika kıtasındaki tüm yerli halkların ekonomik ve sosyal alanda yaşadıkları zorlukların ve dışlanmışlığın bir örneğinin kurbanları arasında Arjantin’deki Wichi kabilesinden binlerce çocuk var.

45 milyon nüfuslu Arjantin’de Kızılderili halklar günümüzde sadece 1 milyonluk bir nüfusa sahipler. Avrupa’dan gelen göçmenlerin geçmiş yüzyıllarda yaptıkları katliamlar, toprak gaspları ve talanlarla yok olma aşamasına gelen 31 ayrı etnik gruptan yerliler arasında Wichiler de bulunuyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Salta bölgesindeki yerlilerin önemli bir kısmını oluşturan Wichiler arasında özellikle son dönemlerde açlıktan kaynaklı çocuk ölümlerinde ciddi bir artış var. Resmi rakamlara göre ocak ayından bu yana en az 10 çocuk açlık ve kötü beslenmeden ötürü yaşamını yitirdi.

TERCÜMAN OLMADIĞI İÇİN HASTANEYE GİDEMİYORLAR

Salta bölgesinde yaşanan çocuk ölümlerinin Wichi halkının yaşadığı zorlukların sadece görünen kısmı olduğu bilinirken, bölge hükümeti tarafından sağlık ve sosyal alanda ‘acil durum’ ilan edildi.

Yerlilerin yaşam alanlarındaki iklimsel zorluklar nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarına karşın gerekli tedavilere erişememelerinin ölümlerde etkili olduğu tahmin ediliyor. Yerlilerin yaşadıkları yerleşimlerde çok az bir kesimin elektrikli hanelerde olduğu ancak neredeyse tümüne yakınında içme suyunun olmaması da hastalıklara yol açıyor.

Bölgedeki tek sağlık merkezinde görev yapan doktorlara göre, yerli halklar arasında açlık, susuzluk, kötü beslenme ve vücutta ağır su kaybı yaşanan ölümlerin en başlıca nedenleri arasında.

Ayrıca birçok Wichi kadınının hastanelerde ‘tercüman olmadığı’ gerekçesiyle doktorlarla İspanyolca iletişim kuramadıkları belirtiliyor.