Alpler gitgide daha yeşil oluyor

İsviçre'den araştırmacılar birçok uydu görüntüsünü değerlendirdi. Vardıkları sonuç; Alpler gitgide daha yeşil oluyor. Kulağa iyi haber gibi gelen şey aslında büyük bir problem. Bunun nedeni, türlerin büyük çeşitliliğinin tehdit altında olması.

Bir araştırmaya göre, iklim değişikliği nedeniyle Alpler daha yeşil hale geliyor. Lozan ve Basel Üniversitelerinden araştırmacılar Science dergisinde, Alpler'in neredeyse yüzde 80'inde bitki örtüsünün ağaç sınırının üzerinde arttığını yazıyor. Çalışma için 1984-2021 yılları arasındaki uydu görüntüleri değerlendirildi.

Başlangıçta iyi haber gibi görünen şey aslında tam tersi. Çünkü yüksek dağların karakteristik bir özelliği, -bu bölgelere özel olarak adapte olmuş hayvan ve bitkilerle- farklı iklim bölgelerinin olmasıdır. İklim değişikliği, diğer şeylerin yanı sıra, sıcaklık, yağış miktarı ve dağılımını değiştirir. Sonuç olarak, iklim bölgeleri de yukarı doğru göç ediyor, bu da özellikle daha soğuk iklimlerde uzmanlaşmış bitki ve hayvanlar için bir sorun.

ALPLERİN FLORASINI TEHDİT EDEBİLİR

İklim değişikliği bu nedenle dağlarda var olan büyük biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor. Basel Üniversitesi'nden Sabine Rumpf, "Alpler'deki değişimin boyutu kesinlikle çok büyüktü" diyor. Bitkiler yeni alanları kolonize etti ve bitki örtüsü genellikle daha yoğun ve uzun oldu.

Bu etki, özel alpin florasını tehdit edebilir. Rumpf, "Alp bitkileri zorlu koşullara adapte oldu, ancak çok rekabetçi değil" diyor. Çevresel koşullar değişirse, bu özelleşmiş türler avantajlarını kaybeder ve yerlerini diğer türler alır. Araştırmacı, "Alplerin eşsiz biyoçeşitliliği bu nedenle önemli bir baskı altındadır" diye devam ediyor.

BEYAZDAN DAHA FAZLA YEŞİLE DÖNÜYOR

Lozan ve Basel Üniversiteleri tarafından yapılan araştırmaya göre, bitki örtüsünün aksine, ağaç sınırının üzerindeki kar örtüsü 1984'ten bu yana sadece biraz değişti. İlgili kar kalınlığının uydu görüntülerinden tam olarak belirlenemediği belirtildi. Her halükarda, küresel ısınmayla birlikte Alpler giderek daha fazla beyazdan yeşile dönecekti.

Rumpf, "Daha yeşil dağlar daha az güneş ışığını yansıtır ve bu nedenle daha fazla ısınmaya ve dolayısıyla yansıtıcı kar paketinin daha da küçülmesine neden olur" diye açıklıyor. Daha yüksek sıcaklıklar buzulların erimesine ve kalıcı donların çözülmesine neden oldu, bu da daha fazla toprak kaymasını, kaya düşmesini ve enkaz akışını tetikleyebilir .