Alp Dağları’ndaki ısınma: Karlar yukarı çekiliyor 

Alp Dağları’nın bulunduğu ülkelerde yapılan bir araştırmaya göre, son on yıllarda kış aylarının giderek daha ılıman ve daha az karlı olması dikkat çekiyor. 

Alp Dağları’nın yer aldığı ülkeler arasında yer alan Almanya, Avusturya ve İsviçre’den meteoroloji ve jeofizik kuruluşlarının yaptığı ortak çalışmada, ‘Alp Yayı’ olarak adlandırılan bölgedeki ısınmaya işaret edildi. 

Üç ülkede son 50 yılda sıcaklıkların giderek arttığı ve kışların daha ılıman bir hal aldığı kaydedilen araştırmada, kar yağışlarının da giderek azaldığı belirtildi.

Araştırmaya göre, önümüzdeki on yıllarda ‘kış sporları için yeterli kar’ bulunabilmesi için 1500 ila 2000 metre yüksekliğe çıkılması gerekecek. 

0 DERECE ANCAK 850 METRE YÜKSEKLİKTE MÜMKÜN 

Bundan 50 yıl önce İsviçre’de 0 derece sıcaklığın 600 metre rakımda mümkün olduğu hatırlatılan araştırmada, günümüzde bunun için 850 rakıma çıkılması gerektiğinin altı çizildi. 

Bunun sonucu olarak dağlardaki kar tabakalarının kalınlığı ve karın dayanma süresinin de azaldığı da araştırmada yer alan bir başka sonuç. 

Araştırmada yer alan Meteo-Suisse adlı meteoroloji kurumuna göre, İsviçre Alplerinde bazı yerlerde yılın kar yağan günlerinin 20 ila 30 gün arasında azalması da dikkat çekiyor. 

'BU EĞİLİMİ DURDURMAK MÜMKÜN'

Alp Dağları’nda yaşanan bu değişimin doğrudan küresel ısınmanın sonucu olduğu tespitine yer verilen araştırmada, alınacak önlemlerle bu eğilimin durdurulabileceği vurgulandı.

Araştırmada, bunun için karbondioksit başta olmak üzere sera etkili gazların salınımlarının azaltılması gerektiği ifade edildi.