Almanya plastik çöp sorunuyla karşı karşıya

Küresel ısınmaya karşı mücadelede Avrupa’da ‘öncü rolü’ oynama iddiasındaki Almanya’da plastik çöplerin sadece altıda biri geri dönüştürülürken, ihracatın durmasıyla birlikte çöp sorunu büyüyecek.  

Almanya Çevre ve Doğayı Koruma Birliği (BUND) adlı kuruluş ile Heinrich-Böll Vakfı tarafından yayınlanan ‘Plastik Atlası’ adlı çalışmaya göre, ülkedeki plastik çöplerin yaklaşık yüzde 16’sı geri dönüşümle geri kazanılıyor. Buna göre, plastik çöplerin önemli bir kısmı yakılırken, ciddi bir kısmı da başka ülkelere satılıyor.

Çalışmaya göre, resmi rakamlarda Almanya’da geri dönüşüme uğrayan plastik çöplerin oranının yüzde 45’ler civarında gösterildiği kaydedildi. Ancak bunun sadece geri dönüşümü sağlayan şirketlere gönderilen plastik çöplerin oranı olduğu ve gerçekte geri dönüştürülen plastik çöp oranının yüzde 15,6 olduğu vurgulandı.

BUND ve Heinrich-Böll Vakfı’nın Plastik Atlası adlı çalışmasına göre, dünya genelinde 1950 ile 2015 yılları arasında 8,3 milyar ton plastik üretildi. Bu ise kişi başına 1 ton kadar plastik ürüne denk geliyor.

Plastik ürünlerde daha ziyade tek kullanımlı plastikler ile paketlerin çoğunlukta olduğuna dikkat çekilen çalışmada, sadece Coca-Cola şirketinin yıllık 88 milyar plastik şişe kullandığının altı çizildi.

PLASTİK ÇÖPLER BAŞKA ÜLKELERE SATILIYOR

Plastik çöplerin dünya üzerindeki hayvan ve bitki türlerinin yok olmasına neden olduğu bilinirken, küresel ısınmaya da etki ediyor. Plastik üretimi nedeniyle 2050 yılına kadar atmosfere 52 giga ton karbondioksit salınacağı tahmin ediliyor.

Her ne kadar Angela Merkel hükümeti yıllardır küresel ısınmaya karşı ‘öncü rolü’ oynama iddiasında olsa da Almanya’daki tüketimin iklime ve çevreye verdiği yüksek zararı karşılamaktan uzak. Almanya’da kişi başına yılda 200 kilogramın üzerinde paket çöpün atıldığı tahmin edilirken, plastik çöplerin geri dönüşümünde yetersiz kalınıyor.

Yıllarca Çin’e plastik çöp ihraç eden Almanya, bu ülkenin alımları durdurması ve ikinci sırada yer alan Malezya’nın da alımları azaltma kararıyla birlikte ciddi bir çöp sorunuyla karşı karşıya kalacak.