Akbelen’de ağaç kesimine karşı direniş sürüyor

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda kömür ocağı açmak için ağaç kesimine karşı direniş devam ediyor.

Akbelen Ormanı'na Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından açılmak istenen kömür ocağı için ağaç kesimi yapılıyor.

Ormanlık alandaki doğa talanı pazartesi günü de sürdü. Şirketi ve köy sakinlerini karşı karşıya getiren kömür ocağı davasının devam etmesi nedeniyle kesimin durdurulmasını talep eden köylülerin avukatı Muğla 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Şirketin, onlarca asker ve TOMA ile geldiği alana, geçişler askerler tarafından engelleniyor.

Engellemelere rağmen çevre ilçe ve illerden çok sayıda kişi Akbelen'e hareket etti.

ASKER SALDIRDI, GÖZALTILAR VAR

Köylülerin direnişi öğleden sonra da devam ederken askerler biber gazı ile saldırıda bulundu. Saldırıda birçok kişi gözaltına alındı.  Bunlar arasında avukat İsmail Hakkı Atal ile İkizköy Çevre Komitesi'nden Hasan Yorulmaz da bulunuyor. 

Asker saldırısından önce gün içinde bir açıklama yapan gönüllü avukat İsmail Hakkı Atal, “Böyle bir akıl tutulması olamaz. Akbelen Ormanı’nın arkasında 200 bin dönüm maden ruhsat sahası var. İçinde 88 bin dönüm tarım alanı var. Buğday için Rusya'ya dilendiğimiz bir dönemde bu tarım alanlarını yok etmek istiyorlar" dedi.

Ayrıca İkizköyün Dostları İnisiyatifi, Akbelen Ormanı'na açılmak istenen maden ocağına karşı toplanan 117 bin imzayı Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdi. Bu amaçla Ankara’da bir basın açıklaması yapıldı. Yeşil Sol Parti Wan Milletvekilli Gülcan Kaçmaz, hem Kurdistan hem de Türkiye’deki ormanlarda ağaç kıyımlarının arttığını ormanların tahrip edildiğini söyleyerek, “Şirketlere peşkeş çekilmek istenen Akbelen Ormanı başta olmak üzere; Türkiye’nin dört tarafından meydana gelen bu ekolojik yıkıma karşı mücadele içinde olacağız. İkizköylülerin yanındayız” dedi.

Ekoloji Birliği de yazılı bir açıklama yaparak, "Görülmemiş sıcaklarla kavrulurken, kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayken ormanların insanlık için kıymetini anlatmaya gerek yok aslında. Herkes biliyor. Ama sermayenin işine gelmiyor. Kar hırsı daha önemli. Sessiz kalmak suça ortak olmaktır” dedi.