Ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor

Van ve ilçelerinde 2011 yılında yaşanan iki büyük depremde ağır hasarlı olan yüzlerce bina var. Yaşanacak orta şiddetli bir depremde bu binaların yıkılacağı ve ölümlere neden olacağından endişe ediliyor.

Van ve ilçelerinde 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremin yaraları hala sarılmadı. Depremden dolayı ağır hasarlı yüzlerce bina bulunurken, yaşanacak orta şiddetinde bir depremde bu binaların yıkılacağı ve ölümlere neden olacağı belirtiliyor.

Doğu Kürdistan’da merkez üssü Xoy, Salmas ve Kotol olan 5.7 şiddetinde yaşanan depremden dolayı, Van’ın Başkale ilçesinde 10 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı, yüzlerce ev ve ahır da yıkıldı. 

Depremin hiç eksik olmadığı Van ve ilçelerinde ağır hasarlı binalar tehlike yaratmaya devam ediyor. Van merkez İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Erciş ilçelerinde hemen hemen her cadde ve sokakta ağır hasarlı binalar bulunuyor. Yüzlerce ağır hasarlı binaların yanı sıra, devlet yetkilileri rüşvet karşılığında binlerce ağır hasarlı binayı, orta hasarlıya çevirdi. Van ve ilçelerindeki bu binalarda yaşayan vatandaşlar ise endişeli. 

‘HERHANGİ BİR ÖNLEM YOK’

Van’ın en işlek cadde ve sokaklarında bulunan hasarlı binaların yıkılması yüzlerce insanın yaşamını yetirmesine neden olacak. Vatandaşların tüm müracaatlarına rağmen bu güne kadar bir çalışma yapılmadı. Evleri ağır hasarlı olan vatandaşlar ise, maddi imkansızlıklar nedeniyle evlerini yıktıramıyor. Vatandaşlar, devlet yetkilerinin çok yüksek paralar karşılığında yıktırdığını ve bu parayı verecek imkanları olmadığını belirtiyorlar.  

Orta şiddetinde bir depremde ağır hasarlı binaların yıkılacağını belirten Vanlı bir vatandaş tepkisini şöyle dile getirdi: "Ağır hasarlı yüzlerce çok katlı bina bulunuyor. Her gün bu binaların önünden binlerce insan geçiyor, arabalar park ediliyor. Bu tehlikeye rağmen, her hangi bir önlem alınmış değil. Depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, Van’da halen yaralar sarılmadı. Başkale’de yaşanan depremde yaşamını yitirenler AKP’nin umurunda bile değil. AKP, bize yarardan çok zarar veriyor. Eğer bunlar olmasa, biz kendi, kendimize yeteriz. Ama buna da izin vermiyorlar."