Af Örgütü en prestijli ödülünü çevreci çocuk Thunberg’e verdi

Uluslararası Af Örgütü, bu yıl en prestijli ödülünü çevre için mücadelenin sembolü haline gelen İsveçli kız çocuğu Greta Thunberg’e verdi.

Af Örgütü “Vicdan Elçisi Ödülü”ne Greta Thunberg ve "Fridays For Future" (Gelecek için Cuma) hareketini layık gördü. "Fridays For Future" hareketi, iklim değişiklikleri ile mücadelenin aciliyetine dikkat çekmek için dünya genelinde yürüyüşlere öncülük etti.

Uluslararası Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Kumi Naidoo, yaptığı yazılı açıklamada “Fredays for future eylemlerine katılan her genç kişi, vicdanımızı harekete geçirmenin anlamını canlandırıyor. Düşündüğümüzden daha güçlü olduğumuzu ve iklim felaketlerine karşı insan haklarını korumada hepimizin oynayacağı bir rolün olduğunu bizlere hatırlatıyorlar” dedi.

Greta Thunberg, bu ödüle layık görülmesinden dolayı onure olduğunu belirtti. Thunberg, küresel ısınmanın yarattığı ağır adaletsizliğe tepki gösterirken, güney yarımkürede yaşayanların bu yaşananların en az sorumluları olmalarına rağmen en fazla etkilenenler olduğuna dikkat çekti.

16 yaşındaki İsveçli kız çocuğu, her hafta Cuma sabahı Instagram hesabında, bir fotoğraf paylaşıyordu. İklim için her Cuma grev yapan Thunberg, Stockholm Parlamentosu önünde, “İklim için okul grevi” yazılı pankart açıyordu.

Thunberg, Mayıs ayı sonunda yaptığı bir açıklamada Eylül ayında New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in düzenleyeceği küresel iklim zirvesine katılacağını açıklamıştı. Ancak Thunberg, doğaya verdiği zarar nedeniyle uçağa binmeyi reddediyor. Bu nedenle okyanusu nasıl aşacağının yollarını arıyor.

Dagens Nyheter gazetesine konuşan Thunberg, “Uçağa binmediğim için, Atlantik’i başka türlü geçmem gerekecek. Henüz bir çözüm bulamadım ama her halükarda oraya gideceğim” dedi.

Af Örgütü’nün Vicdan Elçisi Ödülü, 2003 yılında kuruldu. Bu ödül, vicdanlarını dinleyerek hareket eden ve bu şekilde insan haklarını savunan veya ilerleme sağlayan kişi veya kolektiflere veriliyor. Ödülü alanlar arasında müzisyenler, aktivisttler, kamuya mal olan kişiler var. Bunlardan bazıları şöyle: Vaclav Havel (2003), U2 grubu ve menajeri (2005), Nelson Mandela (2006), Peter Gabriel (2008), Malala Yousafsai (2013), Ai Weiwei ve Joan Baez (2015), Colin Kaepernick (2018).