Açlık çekenlerin sayısı 820 milyona çıktı

Birleşmiş Milletler’e göre dünya genelinde açlık çeken insanların sayısı 80 milyonun üzerine çıktı. Açlık ve yoksulluk derinleşirken, zenginlik giderek daha az sayıda kişinin elinde birikiyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Gıda Raporu’nu bu Pazartesi günü New York’taki merkezinde kamuoyuna açıkladı. Raporda yetersiz beslenen insanların sayısının arttığına dikkat çekildi.

Rapora göre bugün yer yüzünde 820 milyonu aşkın kişi açlık çekiyor. 2015 yılında açlık çekenlerin sayısı 785 milyon olarak tespit edilmişti.

BM, 2017-2018 aralığında dünya nüfusunun yüzde 11'inin yeterli beslenemediğini kaydetti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, her insana yeterli gıda ulaştırılmasının dev bir sorun olduğunu ifade etti.

Da Silva’ya göre, BM 2030 yılına kadar açlığı sona erdirme hedefini 2015 yılında kaçırdı.

Yaklaşık 2 milyar çocuk, kadın ve erkeğin gıda güvensizliğinden farklı şekillerde etkilendiğine dikkat çekilen raporda, bu sayının da dünya nüfusunun yüzde 25'inden fazlasına denk geldiği belirtildi.

Açlığın özellikle ekonomisi zayıf ülkelerde yaşandığına vurgu yapılan raporda silahlı çatışmalar, ayrıca kuraklık ya da sele yol açan iklim değişikliğinin de gıda güvenliğinin sağlanamamasında etkili olduğu ifade edildi.

Rapor, en kötü durumun Afrika'da yaşandığını kaydediyor. Buna göre her beş Afrikalıdan biri açlık çekiyor. Raporda, açlığın tüm kıtalarda artış gösterdiği belirtiliyor.

Aynı raporda Avrupa ve Kuzey Amerika'da da çok sayıda insanın aç olduğuna vurgu yapılırken, şişmanlığın da dünya genelinde artan bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

26 MİLYARDER, 3.8 MİLYAR KİŞİ İLE AYNI ZENGİNLİĞE SAHİP

Sivil toplum örgütü Oxfam, Şubat ayında yayınladığı bir raporda, dünyada 26 kişinin sahip olduğu zenginliğin, 3,8 milyar kişininkinin mal varlıklarına denk geldiğini belirtmişti. Diğer bir ifadeyle, 26 kişi dünyadaki en yoksulların yarısı kadar mal varlığına sahip. 2017 yılında 43 milyarder, bu düzeyde zenginliğe sahipti.

Oxfam, zengin ile fakir arasındaki uçurumun giderek derinleştiği tepkisinde bulundu. Geçen yılın zenginlerinin başında 112 milyar dolarlık zenginlikle Amazon’un patronu Jeff Bezos geliyordu. Bezos’un geliri, Etiyopya gibi bir ülkenin yıllık sağlık bütçesinden fazla.

Milyarderlerin sayısı geçen yıl 2.208’e çıktı. Bir yılda neredeyse her iki günde bir kişi milyarder oldu. Aynı dönemde dünyanın en yoksul nüfusunun yarısının zenginlikleri yüzde 11 daha azaldı.