Acilen harekete geçilmezse birçok ülkede açlık krizi kapıda 

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan son rapora göre, Afrika’da yüz milyonlarca kişinin yaşadığı çok sayıda ülke ile Yemen açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Rapora göre, Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’nın kuzeyinin yanı sıra Güney Sudan, Burkina Faso ve Yemen’de açlık ciddi boyutlarda. Bu ülkelerde süren çatışma ve iç savaşların insani yardımların ulaştırılmasına engel olduğu belirtilen raporda, bunun ağır bir açlık krizine neden olacağı vurgulandı. 

İKLİM, SALGIN, EKONOMİK ÇÖKÜŞ VE ÇATIŞMALAR 

Rapora göre, Afrika kıtasında Etiyopya, Somali, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Nijer, Sierra Leone, Mozambik, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan ve Zimbabwe gibi ülkelerde on milyonlarca insan doğrudan tehdit altında.

Açlık tehlikesinin Afrika dışında ise Yemen, Suriye, Lübnan gibi Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Afganistan veya Güney Amerika’daki Venezuela ve Haiti’de tehdit oluşturduğu raporda yer aldı. 

Raporda tüm bu ülkelerdeki ekonomik kötüleşmenin yanı sıra halen devam eden Covid-19 salgınının açlık tehdidinin büyümesinde etkili olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca Nijerya’nın kuzeyinin yanı sıra Burkina Faso’da cihatçı çetelerle mücadele ile Yemen ve Güney Sudan’daki iç savaşların açlık krizinin büyümesine yol açtığı ifade edildi. 

ACİLEN HAREKETE GEÇİLİRSE KRİZ SERİSİ ÖNLENEBİLİR

WFP ve FAO raporunda üzerinde durulan esas nokta ise, acilen harekete geçilmemesi halinde önümüzdeki 3 ila 6 ay içerisinde büyük insani krizler yaşanabileceği.

Raporda, tüm bu ülkelerdeki krizlerin önlenebilmesi için insani yardımların geçişinin kolaylaştırılması ve dünya devletlerinin bu yardımları finanse etmesinin acil olduğuna vurgu yapıldı.