ABD'nin güney doğusu sular altında kaldı

ABD'nin güney doğusundaki Sally fırtınası nedeniyle büyük sel felaketler meydana geldi, 510 bini aşkın ev elektriksiz kaldı, bir kişi hayatını kaybetti.

Sally fırtınası Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece Alabama eyaleti ile Florida'nın kuzey batısını vurdu. Her iki bölgede 510 bini aşkın ev elektriksiz kalırken, bir kişi de hayatını kaybetti.

Fırtına şiddetini azaltırken, yağışlar devam ediyor. Ulusal Kasırgalar Merkezi NHC, "Felaket niteliğinde ve tarihi su baskınları yaşanmakta" dedi.

Sanal ağlarda yayınlanan görüntülerde de Florida'nın kuzey batı ucundaki Pensacola kentinde sokakların sular altında kaldığı görülüyor.

Pensacola'nın içerisinde yer aldığı Escambia kontluğu şerifi Çarşamba sabahı yaptığı bir açıklamada fırtınanın "yıkıcı etkilerde" bulunduğunu belirterek, yaşanan yıkıntıları temizlemenin zaman alacağını kaydetmişti.

Medyada yer alan bölge sakinleri, yükselen suların kendilerini ansızı yakaladığını ve kimsenin buna hazırlıklı olmadığını belirtti.

Yaklaşık 40 kilometre ötedeki Alabama'da da kıyı kenti Orange Beach'te rüzgarın şiddetiyle gemilerin rıhtıma kadar taşındığı görüldü.

REKOR DÜZEYDE EŞ ZAMANLI FIRTINA

Eylül ayı başından bu yana Atlantik üzerinde en az beş fırtına eş zamanlı olarak oluştu. Bu da 1971'den beri bir rekor olarak ifade ediliyor.

Amerikan meteoroloji servisleri Atlantik'te 1 Haziran'dan 30 Kasım'a kadar süren kasırga döneminin 7 ila 11 kasırga ile son derece "aktif" olacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Bilim insanlarına göre okyanus yüzeylerinin ısınmasıyla birlikte kasırgalar giderek daha şiddetli hale geliyor. 4 ve 5'inci kategorilerdeki kasırga sayısının artacağı tahmin ediliyor.