ABD İklim Anlaşması’ndan resmen çekiliyor

ABD, daha önce açıklanan 2015 İklim Anlaşması’ndan çıkış kararını Kasım 2020 itibariyle resmen uygulamaya koyacak.

2015’te Paris’teki COP 21 İklim Zirvesi’nde üzerinde uzlaşılan anlaşma 2016’da Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde imzalanmıştı. Dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın imzaladığı anlaşmadan geri çekileceğini duyuran selefi Donald Trump’ın bu kararı önümüzdeki yıl uygulayacağı duyuruldu.

ÜÇ YIL BEKLEME SÜRESİ DOLDU; BİR YIL SONRA RESMEN ÇIKILACAK

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anlaşmadan çekilme kararının dün resmen BM’ye yazılı olarak sunulduğunu duyurdu. Ancak anlaşmadan çekilme kararının uygulanması için daha önce anlaşmaya konulan BM’ye bildirilme tarihinden itibaren 1 yıl bekleme şartının yerine getirilmesi gerekiyor.

Donald Trump, küresel ısınmanın atmosfere salınan karbondioksit (CO2) ve diğer sera etkili gazların sonucu olmadığını savunuyor. 2016 seçimleri öncesinde anlaşmadan çekilme vaadinden bulunan Trump’ın en az 3 yıl beklemesi gerekti.

2016 yılı boyunca 197 ülkenin imzaladığı İklim Anlaşması’ndan geri çekilme kararının resmen BM’ye sunulabilmesi için anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarih olan 4 Kasım 2016’dan itibaren en az 3 yıl beklenmesi şartı vardı. Çekilme kararının dün BM’ye iletilmesi ardından ise bir yıl beklenmesi gerekiyor.

EN FAZLA KARBONDİOKSİT SALAN İKİNCİ ÜLKE

2015 Aralık ayında Fransa’da yapılan COP 21 Zirvesi’nde üzerinde uzlaşılan anlaşma, küresel ısınmaya yol açan gazların başında gelen karbondioksit salınımlarının azaltılması; küresel ısınmanın yüzyılın sonuna kadar 1,5 veya en fazla 2 derece ile sınırlandırılması ve yoksul ülkelere iklimsel dönüşüm için yıllık 100 milyar dolar mali yardım yapılmasını öngörüyor.

Anlaşmadan çekilecek olan ABD, hali hazırda Çin’den sonra en fazla karbondioksit salan ikinci ülke konumunda.