AB, termik motorlu araçlara son verilmesini onayladı

Avrupa Birliği, Almanya’nın blokajı kaldırması ardından 2035’ten itibaren yeni termik motorlu araçlara son verilmesini nihai olarak onayladı.

AB’nin 27 devleti, 2035 yılından itibaren termik motorlu yeni araçlara veda edilmesini nihai bir şekilde onayladı. 

Bu karar, yeni otomobillerin CO2 yaymayacak şekilde üretilmesini zorunlu kılacak. Fiili olarak dizel, mazot ve hibrit araçlar yasaklanarak, tamamen elektrik otomobiller teşvik edilecek. 

Brüksel’de toplanan AB Enerji Bakanları toplantısında 27 AB ülkesi arasında sadece Polonya karşı oy kullandı. İtalya, Romanya ve Bulgaristan çekimser kaldı.

Kabul edilen metin, AB’nin 2050’de karbon nötrlüğü hedefi kapsamında hazırlanmıştı. Almanya, mart ayı başında blokaj koyarak ortaklarını şaşırtmıştı. Almanya, Komisyon'dan sentetik yakıtla çalışan araçların önünü açan bir teklif sunmasını istemişti.

Tartışmalı ve hala geliştirilmekte olan bu teknoloji, endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan CO2'den yakıt üretilmesini içeriyor.

Alman ve İtalyan üreticiler tarafından savunulan bu teknoloji, 2035’ten sonra da termik motorlu araç kullanımını öngörüyordu.

Avrupa Komisyonu ve Almanya, engeli kaldırmak için bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Metin şimdilik değişmezken Komisyon, 2024 sonbaharına kadar onaylanması gereken ayrı bir teklifle sentetik yakıtların önünü net bir şekilde açmayı taahhüt etti.

Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, yanmalı motorla donatılmış araçların CO2 emisyonları açısından yalnızca nötr yakıt kullanmaları halinde 2035'ten sonra tescil edilebilmesini memnuniyetle karşıladı.

Pek çok uzmanın görüşüne göre, sentetik yakıt teknolojisinin kendisini pazara dayatma şansı çok az ve en iyi ihtimalle lüks araçların sadece küçük bir kısmını ilgilendiriyor. Çevreci sivil toplum örgütleri ise sentetik yakıt teknolojisinin maliyetli, fazla enerji harcayan ve kirletici olduğu tepkisinde bulunuyor.