AB’nin plastik çöp tasarısıyla neler değişecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından dün duyurulan çevreyi ve deniz canlılarını koruma amaçlı plastik ürünlerin yasaklanmasına ilişkin tasarı, kıtayı binlerce trilyon parça plastikten arındırmayı hedefliyor.

Komisyonun sunduğu tasarıda, tek kullanımlık plastik ürünlerin önemli bir kısmının yasaklanması isteniyor. Bunlar arasında plastik bardak, tabak, çatal-bıçak, pipet ve kahve kaşıklarının yasaklanmasının öngörüldüğü tasarıda, bunların yerine alternatif ürünlerin sunulması hedefleniyor.

Doğaya karışması yüzlerce yıl süren plastik parçaların karada ve denizlerde yol açtığı tahribata dikkat çeken AB Komisyonu, 2025 yılına kadar tek kullanımlık plastik şişelerin yüzde 90’ının geri dönüşüm için toplanmasını öngörüyor.

Tüm AB ülkeleriyle Avrupa Parlamentosu’nun (AP) onayını alması gereken tasarı, plastik şişelerin sadece kapakları birbirine bağlı şekilde üretilmelerine de izin verecek. Üretimine izin verilecek plastik ürünlerin etiketlerinin üzerinde, bu ürünlerin ne kadar düzeyde çöp ortaya çıkaracağına dair bilgiler de yer alacak.

Ayrıca plastik üreticileri daha ziyade sürdürülebilir ham madde kullanımı için eğitilecekken, plastik çöplerin ayrıştırılması ve toplanması için kamu kurumlarının yaptığı çalışmaların maliyetine katılmak zorunda kalacaklar.

Okyanuslarda plastik parçacık sayısının balık sayısını aştığı bilinirken, plastiklerin doğaya  atılmasının önlenmemesi halinde canlı türlerinin çoğu yok olacak.

AB’nin hedefleri arasında 3,5 milyon tona yakın karbondioksit salınımını önlemenin yanı sıra 2030’a kadar çevreye verilecek on milyarlarca euroluk hasarın engellenmesi bulunuyor. Ayrıca aşırı düzeydeki plastik tüketiminin önlenmesiyle tüketicilerin de milyarlarca euroluk tasarruf edecekleri tahmin ediliyor.