AB bilim insanları uyardı: Dünya hızla çölleşiyor

Avrupa Komisyonu bilim servisi, yer yüzünün yüzde 75 oranında çölleşme ve bozulma ile kangrenleştiğini belirtti. Ciddi tedbir alınmazsa 2050’de bu oran yüzde 90’a çıkabilir.

Bilim insanlarının bu tespiti, dünya çölleşme atlasının yeni versiyonunda yer aldı. Atlas, Haziran sonunda AB’nin Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlandı.

Buna göre, Dünya’da her yıl 4 milyon metrekareyi aşkın toprak bozuluyor. Bu da Avrupa Birliği topraklarının yarısına denk geliyor. Bozulma özellikle Afrika ve Asya’da yoğun bir şekilde yaşanıyor.

Çölleşme ve toprağın tahribatının, özellikle rekolte üzerinde sonuçları olacak. 2050 yılına kadar rekoltenin yüzde 10 oranında düşebileceği belirtiliyor. Buna karşın dünya nüfusu artıyor ve tüketim biçimleri değişiyor. Nüfus artışı ve tüketim biçimlerindeki değişiklik olguları, doğal kaynakları da doğrudan etkiliyor.

Sadece Avrupa Birliği içerisinde toprağın bozulmasının maliyeti, yılda 10 milyar euro olarak değerlendiriliyor.

Bilim insanlarına göre 2015 yılında yaşanan göçler 700 milyon kişiyi ilgilendirecek.

Avrupa Komisyonu, acilen düzenleyici tedbirler almak gerektiğini düşünüyor. İncelenen çözümler arasında, mevcut tarım işletmelerinin randımanın arttırılması, vejetaryen besin rejimlerinin kabulü veya gıda israfının azaltılması yer alıyor.