İsveçli 16 yaşındaki çevreci Nobel’e önerildi!

İklim için okullarda grev yapılmasına öncülük eden İsveçli çevreci kız çocuğu Greta Thunberg, 2019 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

16 yaşındaki çevreci Greta Thunberg, üç vekil tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Adaylığı öneren vekillerden Norveçli Freddy André Øvstegård, AFP’ye yaptığı açıklamada “Greta Thunberg’i önerdik çünkü eğer önlem alınmaz küresel ısınma, gelecekte savaşlar, çatışmalar ve göç akışının temel nedeni olacak” dedi.

Norveçli vekil, “Greta Thunberg, içerisinde barışa temel katkısı olduğunu gördüğüm kitlesel bir hareket başlattı” diye ekledi.

İsveçli kız çocuğu, son aylarda küresel ısınmaya karşı mücadelenin sembolü haline geldi. Thunberg, özellikle bu Cuma günü için öğrencileri “küresel greve” çağırdı. Bu kapsamda onlarca ülkede gençler, 15 Mart’ta dersleri boykot ederek genel greve gitmeye hazırlanıyor.

İsveç Aftonbladet gazetesine konuşan Thunberg, Nobel ödülü adaylığı için “Kuşkusuz bir onurdur ve böylesine büyük bir ödüle aday gösterilmek çok hoş. Bu inanılmaz ve biraz garip” dedi.

Thunberg’in adının, son tarih olan 31 Ocak’tan önce Nobel Barış Ödülü’ne önerildiği bildirildi. Øvstegård’a göre, Thunberg’in adaylığı kabul edildi. 2019 Nobel Barış Ödülü, 11 Ekim’de açıklanacak.

Nobel Enstitüsü’ne göre bu yıl 304 birey ve örgüt ödül için önerildi. Vakfın tüzüğü gereğince, aday listesi en az 50 yıl açıklanmayacak.