İsveç’te yoğurt ambalajındaki fotoğraf Türk değil, Yunan!

İsveç’te bir süt şirketinin Türk yoğurdu diye pazarladığı ambalajların üzerindeki bir fotoğraf, dava konusu oldu. Fotoğraftaki kişi Türk olmadığı gibi bir Yunandı ve bu fotoğraf izinsiz kullanılmış.

İsveç’te yaşayanlar, yoğurt ambalajları üzerindeki başında geleneksel motifli kırmızı ve sarı renkte ve püsküllü bir tür şapka bulunan kişiyi bir çok kişi görmüştür.

Türk yoğurt kaplarının üzerinde uzun beyaz sakallı, geleneksel motifli şapka taşıyan kişinin gerçek kimliği İsveçlileri şaşırttı. Aftonbladet gazetesine göre sözkonusu kişi Türk değil, Yunanistan’ın Delfi kentinde yaşayan biri. Gazeteye göre, sözkonusu kişi kendi fotoğrafını İsveç’te satılan süt ürünleri üzerinde görünce öfkelendi.

İsveç’te yaşayan ve fotoğraftaki kişinin arkadaşı olan Athanasios Varzakanos, alışveriş yaparken arkadaşının yüzünü, süt ürünlerinin satıldığı reyonlarda gördüğünü belirtti.

İsveç radyosuna konuşan Varzakanos, “Şaşırmıştım, gözlerime inanamıyordum. İlkin bir şok etkisi yarattı” dedi. Arkadaşının da bunu sevmediğini belirten Varzakanos, “Üzgündü. Bunun nasıl yaşandığını soruyordu” diye ekledi.

Ambalajdaki kişi, Lindahl süt şirketine karşı, Atina’daki bir mahkemede 50 milyon İsveç kronu tazminat davası açtı. Adı belirtilmeyen Yunanistanlı kişi, fotoğrafının altı farklı üründe yer aldığına söyledi. Aynı kişi, geleneksel giyinmeyi sevdiğini ve bazen turistlerin fotoğraf çektiğini söyleyerek, fotoğrafının bu şekilde ambalajlara kadar gittiğini düşünüyor. Ancak ona göre bu fotoğraflar özeldi, ticari kullanıma açık değildi. Bu konuda da kimseye herhangi bir izin vermemişti.

Lindahls şirketinin satın alım sorumlusu Tomas Axelsson, fotoğrafa ilişkin tepkiler üzerine kendilerinin de şaşırdığını belirterek, “Kendi alanımızda, düzgün hareket ettik. Anlaşmamızın olduğu bir ajanstan fotoğrafı satın aldık. Şimdi avukatlarımızı konuya ilişkin bilgilendirdik” dedi. Axelsson, tazminat için istenen miktarın ise makul olmaktan uzak olduğunu savundu.

kişinin fotoğrafı en az sekiz yıldır yoğurt ambalajlarında yer alıyor. Aftonbladet gazetesine göre Lindahls şirketi, fotoğraftaki kişi ile görüşüyor. Bu sorunu anlaşarak çözülebileceği, ancak mahkemeyle de sonuçlanabileceği ifade ediliyor.