'İstismar ve tecavüze sessiz kalmayın'

Akrabası Vedat Tarhan tarafından küçük yaşta istismara maruz kalan Ahmet Emre Yıldır’ın yarım kalan adalet arayışı 5 Aralık’ta görülecek. Abla Derya Gür, "Bir yerlerde çocukların canları yanıyor, İstismar ve tecavüze sessiz kalmayın" dedi.

Dokuz yıl boyunca annesinin akrabası tarafından cinsel istismara uğrayan ve yaşadıklarına dayanamayıp intihar eden Ahmet Emre Yıldır’ın davası 5 Aralık 2019 Saat 10:00 da Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Yıldır’ın ölümü sonrası soruşturma süreci hız kazandı, gözaltına alınan Vedat Tarhan tutuklandı ve hakkında dava açıldı. Yapılacak ilk duruşma öncesi bazı tanıklar dinlendi.

Emre Yıldır’ın üniversiteden arkadaşları B. A. (24) ile psikolog R. İ. S. (24) İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tanık sıfatı ile dinlendi. Yıldır ailesinin avukatları Merve Uçanok ve Oğuz Mescioğlu ile tutuklu sanık Tarhan’ın avukatları Asena Şimal Ergenekon ve Yeşim Alkoç’un hazır bulunduğu duruşmada, tanıkların anlattıkları zaman zaman duygusal anların da yaşanmasına neden oldu.

Akrabası tarafından küçük yaşta istismara maruz kalan Emre Yıldır’ın, üniversiteden arkadaşları mahkemede dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Yıldır’a yıllarca istismarda bulunmakla suçlanan Vedat Tarhan’ın 5 Aralık’taki ilk duruşması öncesi dinlenen tanıklar Yıldır’ın kendilerine, "İnsanların gözünde rezil oldum. Artık benim için de güneş doğsun. Adalet nerede" diye sorduğunu anlattı.

EMRE ÖLDÜKTEN SONRA SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

5 Aralık'ta görülecek duruşma için katılım çağrısında bulunan Ahmet Emre Yıldır’ın ablası Derya Gür, kardeşinin yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Emre dokuz yaşından 18 yaşına kadar annemizin akrabası olan Vedat Tarhan’ın taciz ve tecavüzüne uğruyor. Vedat Tarhan yıllarca ailemize özellikle biz ablalarına zarar vermekle tehdit ediyor Emre’yi. 14 Şubat 2019’da askerde bir el şakasına maruz kalıyor ve sinir krizi geçiriyor kardeşim.

Emre, Vedat Tarhan ile yüzleşmek istediğini söyledi ve görüşme esnasında ses kaldı almış. Elindeki delille 6 Mart’ta Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Emre’nin şikayetinin dikkate almayan savcılık bu işin peşinde olduklarını göstermeyerek Emre’yi yüzüstü bıraktı.

52 gün boyunca ifadeye dahi çağrılmayınca adaletin yerini bulacağına dair inancı kalmayan Emre, 29 Nisan 2019’da 15. kattaki evin penceresinden atlayarak intihar etti. Vedat Tarhan yaptıklarıyla, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı yapmadıklarıyla öldürdü Emre’yi. 30 Nisan sabahı şikayetimiz üzerine savcılık harekete geçti. 1 Mayıs’ta tutuklanan Vedat Tarhan 8 Ağustos’taki ilk duruşmada tahliye oldu. Kamuoyunun desteği ile 19 Ağustos’ta yeniden tutuklandı."

DAVANIN 2. DURUŞMASI 5 ARALIK'TA GÖRÜLECEK

Abla Gür, kardeşinin yılladır içinde bulunduğu çıkmaza şimdi ailesi olarak çözüm aradıklarını belirterek, "Kardeşim Ahmet Emre Yıldır yaşarken sesini duyuramadı. Daha gencecikti ve küçük yaşlarında yaşadıklarını unutamadı, dayanamadı. Şimdi onun yerine onun çıkaramadığı sesi sizlerin destekleri ile çıkarmaya çalışıyoruz. Kardeşim uzun yıllar boyunca annenim kuzeni Vedat Tarhan tarafından istismar ve tecavüze uğramıştır.

5 Aralık 2019 Perşembe günü saat 10:00 da Edirne 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2. duruşmamız olacaktır. En ağır cezayı almasını istiyoruz. Emre için adalet arıyoruz. Bunu yapan hak ettiği cezayı almasını istiyoruz. Bir yerlerde çocukların canları yanıyor. Bir yerlerde yavrularımız toprak oluyor. İstismara ve tecavüze sessiz kalmayın" şeklinde konuştu.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi talebi ile tutuklu yargılanan Vedat Tarhan 5 Aralık’taki duruşmada hakim karşısına çıkacak. Davayı, Yıldır ailesinin avukatlarının yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin de takip etmesi bekleniyor.