İSİG, Aliağa'daki iş cinayetlerini açıkladı

İSİG, Aliağa’da 2013’ten bu yılın ilk 6 ayına kadar en az 97 işçinin iş cinayetine uğradığını açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2013 yılından bu yılın ilk 6 ayına kadar İzmir Aliağa’da ezilme, patlama, yüksekten düşme, zehirlenme, asbest gibi nedenlerle yaşamını yitiren işçi sayısını açıkladı. Meclisin hazırladığı rapora göre, 9 yılda en az 97 işçi yaşamını kaybetti.

Raporda, iş cinayetlerinin yüzde 28’nin gemi sökümü ve yüzde 27’si de metal sektörü olduğu belirtildi. Raporda sadece gemi söküm sektöründe son bir yılda 7 işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Raporda, “Zira Türkiye’de her yıl 2000 civarında işçi çalışırken ölüyor. Ancak ilçede 1500 civarında gemi söküm işçisi bulunduğunu, oran olarak baktığımızda Aliağa gemi söküm sektöründeki ölümlerin oranının Türkiye’de resmi olarak açıklanan işçi ölüm oranının 30 katına denk geldiğini belirtirsek durum daha iyi anlaşılacaktır” denildi.

TAŞERON-GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMA

Gemi söküm ve metal sektörlerinde “çavuş” denilen patrona yakın işçiler vasıtasıyla bir çeşit taşeron-güvencesiz çalıştırma koşulunun hakim olduğunun belirtildiği raporda, yaşamını yitiren 16 kimya işçisinin 11’inin taşeron işçisi olduğuna yer verildi.  Ölen 11 inşaat işçisinin tamamının ise taşeron işçi olduğu belirtildi. Raporda taşeron işçi çalıştırmanın yaygın olduğu belirtildi.
Raporda, işçi yaralanmalarının ve ölümlerinin başlıca nedenleri ezilme, patlama, yangın ve yüksekten düşme olduğu belirtildi. Raporda Aliağa’da birçok işçinin koronaya yakalandığı ancak tespit edilen tek ölümün 2 Aralık 2020 tarihinde Habaş İşyeri Hekimi Mustafa Selek olduğu belirtildi.

KADIN VE MÜLTECİLERDE İŞ CİNAYETİ

Raporda, “Kadınlar sanayide daha çok mutfak, ofis işleri, iş güvenliği uzmanı, çevre mühendisi vb. işlerde, tarımda (yevmiyeli tarım işçiliği ve çiftçi) ve evde çalışıyorlar” denildi.  

Yine raporda son yılda 3 göçmen/mültecinin yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğine yer verildi. Bu işçilerden biri İtalyalı, biri Ukraynalı, biri de Hindistanlı bir makine mühendisi.

'İŞÇİ MEZARLIĞINA DÖNÜŞMESİNE KARŞI MÜCADELE BÜYÜTÜLMELİ'

Son 10 yılda iş cinayetlerinde ölenlerin 8’inin sendikalı işçi olduğuna değinilen raporda, “Bu da oransal olarak tespit ettiğimiz ülke ortalamasının 3-4 kat üzerinde. Ayrıca ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak bu üyelikler sadece kağıt üzerinde olduğu için kayıtlarımıza yansımamıştır. Aliağa köklü bir sınıf bilincine ve örgütlülüğe sahip. Önümüzdeki dönemde de bölgenin işçi mezarlığına ve Batılı ülkelerin çöplüğüne dönüşmesine karşı mücadelenin yükseleceğine olan inancımız tamdır. Biz de üzerimize düşen sorumlulukları yapmaya hazırız” ifadelerine yer verildi.