İran’da çevre katliamı: 105 bataklıktan 60’ı kurudu

Ağır bir su krizinin yaşandığı İran’da, 60 dolayında bataklığın kuruduğu bildirildi.

Bataklıklardan sorumlu çevre örgütünün bir yetkilisi, İlna haber ajansına yaptığı açıklamada ülkedeki 105 bataklıktan 60’ının kuruduğunu belirtti.

Aynı yetkili, İran’ı vuran toz fırtınalarının özellikle kuruyan bataklıklar ve göller, çoraklaşan tarım arazileri ve aşırı otlatma nedeniyle yok olan meralar ve ormansızlaşmadan kaynaklandığına dikkat çekti.

Ülkede su krizi ve yol açtığı zararlar derinleşirken, yöneticilerin pasifliği nedeniyle çevre katliamı yaşanıyor. İran’ın bir çok yerinde kuraklık ağır bir şekilde hissediliyor. Sistan-Bellucistan eyaleti bunların başında geliyor.

Bu ekolojik felaketin temel olarak su kaynaklarının kötü idaresinden kaynaklandığı belirtiliyor. Çevre koşulları dikkate alınmadan, zenginleşmek için çok sayıda baraj inşa etti. Irmaklar ve göller kururken, hükümet ciddi bir tedbir geliştirmedi.

Askeri amaçlı projeler ve tarım sanayisinin ihtiyaçları için su, hoyrat bir şekilde kullanıldı. Sadece akarsular ve göller değil, bataklıklar da kurudu. Enerji Bakanı kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, 334 kent ve toplam 35 milyon kişinin su krizinden etkilendiğini söyledi.