İnci Kefali yasağı başlıyor

Sadece Van Gölü'nde yaşayabilen İnci Kefali için 15 Nisan’da avlanma yasağı başlıyor. Ancak ihmal, yasak avlanma, HES'ler ve bentler yüzünden milyonlarca balık yumurtlamadan ölüyor.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde yaşayabilen İnci Kefali, 21 Mart'ta (Newroz) üremek için derelere göç etmeye başladığı için 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında avlanma yasağı uygulanıyor. Avlanma yasağına rağmen tedbirlerin yetersiz olması, bazı yetkililerin kaçak avlanma pay alması nedeniyle milyonlarca balık yumurtasını bırakmadan avlanıyor.

Tüm kaçak avlanmalara rağmen yaklaşık 3 milyar balık muhteşem ve eşsiz yolculuğa çıkacak. Dünyada bir benzerinin olmadığı ve dünyanın en büyük göçü olan İnci Kefali göçü, akarsuların ters yönüne açılarak, her yıl olduğu gibi gidip yumurtalarını bırakacak. Binlerce yıldır olduğu gibi bu yıldaki göçte muhteşem bir doğa olayına tanıklık edilecek. İnci Kefali göçü sırasında binlerce yerli ve yabancı turist Van ve ilçelerine akın ediyor. Van’ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biri olan İnci Kefali balığı binlerce insanın da geçim kaynağı. Üreme döneminde yapılan kaçak avlanma nedeniyle balığın nesli tehlikeye giriyor.

Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçı, Van’daki belediyelerin ve Valiliğin avlanma yasağı ile ilgili sadece bir iki afiş astığını söyledi. Van Büyükşehir Belediyesi’nin ve Van Valiliği’nin kaçak avlanma konusunda yeteri kadar önlem almadığını ifade eden Kalçık, şunları ifade etti: "Özellikle Van Gölü'ne dökülen derelerin çoğunda HES yapıldı. Bu HES’ler nedeniyle dereler kirletildi ve kurutuldu. Kuruyan ve kirletilen derelerde balık katliamı yaşanıyor. HES’lerin yanı sıra derelerin sulama amacıyla kullanılması ve dere önlerinde setlerin yapılması balıkların göç etmesini engelliyor. Bu setler nedeniyle balıklar yumurtalarını bırakmadan Van Gölü'ne geri dönmek zorunda kalıyor. Tüm bu engeller nedeniyle her yıl milyonlarca balık yumurtlamadan ölüyor.”