İnci Kefali bereketi var

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali balığı, bu yılki bereketiyle de binlerce insanın geçim kaynağı oldu. Üstelik ucuz ve taze olduğu için yoğun ilgi görüyor.

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayabilen İnci Kefali balığı, binlerce kişinin geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Kaçak avlanmalara ve devletin doğayı katletme girişimlerine rağmen yaklaşık 30 bin kişi geçimini İnci Kefali balığıyla sağlıyor.

İnci Kefalinin göçü 21 Mart Newroz gününde başladı. 15 Nisan- 15 Temmuz arasında avlanma yasağı uygulanıyor. Avlanma yasağı boyunca milyonlarca balık, akarsu ve derelere yumurtalarını bırakmak için göç ediyor. Özellikle Erciş'te bulunan Deliçay, Zilan Deresi; Muradiye’de bulunan Bendimahi Deresi, İnci Kefali balığının üreme yerlerinin başında geliyor. Milyonlarca balık yumurtalarını bırakmak için Van Gölü çevresinde bulunan onlarca dereye göç ediyor. Bu göç döneminde avlanmaya yasak olmasına rağmen tonlarca balık kaçak şekilde avlanıyor.

Türk devleti, İnci Kefali balığının yumurtalarının bıraktığı bu derelere birçok HES ve baraj inşa etti. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, İnci Kefali halkın sofrasının vazgeçilmezi oldu. Onlarca esnaf, Van balığını satarak geçimini sağlarken, yüzlerce kişi ise el arabaları üzerinde satıyor. İnci Kefali balığı kış ayı olmasına rağmen çok ucuz. Ucuz ve taze olduğu için vatandaş yoğun ilgi gösteriyor. Marmara ve Karadeniz’de gelen balık çeşitleri çok pahalı ve taze değil.