Çin, tek kullanımlık plastikleri yasaklayacak

Dünyanın en büyük kirleticisi olarak tanımlanan Çin, atıkları azaltmak için harekete geçme kararı aldı. Bu çerçevede tek kullanımlık plastik ürünler yasaklanacak.

Pazar günü Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ile Çevre Bakanlığı, plastik üretimini azaltmak için beş yıllık bir plan açıkladılar.

Çin yönetimi, bu yıldan itibaren, atıkları ve kirliliği azaltmak için büyük kentlerde tek kullanımlık ürünleri yasaklayacak.

Atılabilir poşetlerin ve beslenme pipetlerinin yanısıra, polistiren ve atılabilir kap kacaklar, bu yıl ortadan kaldırılacak.

Otellerde da alışkanlıkların değişmesi gerekecek. Plastik nesnelerin 2022 yılı sonuna kadar kullanımdan çıkarılması öngörülüyor.

Bu yeni kararla beş yıl içerisinde plastik kullanımının yüzde 30 oranında azaltılması bekleniyor. Uygulaması konusunda şüpheler var.

2008 yılında da ülke plastik poşetlerin ücretsiz olmasını yasaklamıştı ancak, uygulamada halen de devam ediyor.

Çin bundan böyle bez ve kağıt poşetler gibi alternatifleri teşvik etmeyi planlıyor.

Dünya Bankası’na göre 1,4 milyar nüfuslu ülkede, 2017 yılında en az 210 milyon ton atık üretildi. Dünya Bankası, bu miktarın 2030 yılında 500 milyon tona ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Tek kullanımlık ürünler, denizlere dökülen plastik atıkların yaklaşık yüzde 70’ini temsil ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü WHO geçen yıl yayınladığı bir raporda, bu ürünlerin uzun vadede çevre ve insan sağlığı üzerindeki tehlikeleri konusunda alarm veriyordu.