Çin doğal afetlerin yaşanmasından endişe ediyor

Çin’de meteorolojik koşullar nedeniyle temmuz ayı içerisinde doğal felaketlerin yaşanmasından endişe ediliyor.

Meteoroloji servislerine göre, 4 Temmuz günü güneybatıdan Çin'in doğusuna ülkenin merkezinden geçen geniş bir kuşakta şiddetli yağış bekleniyor.

Yerel düzeyde yağmurla tetiklenen felaketlerin yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Resmi haber ajansı Yeni Çin, Çin'in "Temmuz ayında özellikle seller (...), şiddetli rüzgarlar ve yüksek sıcaklıklar olmak üzere çok sayıda doğal afetle" karşı karşıya kalacağını bildirdi.

Yerel basının bildirdiğine göre, kuzeybatı Çin'de, Shaanxi eyaletinde "50 yıldır" en kötü hava koşullarının ardından bu hafta sonu onlarca ev ve yol hasar gördü.

Ülkenin merkezindeki Hunan eyaleti yetkililer 3 Temmuz Pazar günü yaptığı açıklamada, geçen hafta 2 binden fazla evin hasar gördüğü sellerden sonra 10 bin fazla insanın tahliye edildiğini bildirdi.

Bilim insanları, Çin'in son aylarda iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği aşırı hava koşullarıyla karşı karşıya olduğunu kaydediyor.

Bu arada sıcaklar ülkenin kuzey kesimini etkisi altına alırken, Pekin ve komşu bölgelerde son günlerde 40°C'ye yakın veya üzerinde sıcaklıklar görüldü.

Hava sıcaklıkları Çin başkentinde haziran sonunda 41.1°C'ye ulaştı ve bu, kayıtların tutulmaya başladığı 1961'den bu yana bir haziran ayı için en sıcak gün oldu.