Çevrecilerden Danimarka İklim Bakanına 'borulu' protesto

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da çevre aktivistleri, hükümetin Baltık Doğalgaz Boru Hattı'nın ülkeden geçmesine onay vermesini protesto için eylem yaptı.

Gammeltorv Meydanı'nda bir araya gelen çevre aktivisti gençler, İklim ve Enerji Bakanlığı binasına girdi. Gençler, İklim ve Enerji Bakanı Dan Jorgensen ile görüşmek ve beraberinde getirdikleri doğalgaz hatlarında kullanılan boruları simgeleyen bir boru ve mektubu vermek istedi.

Bakan görüşme yapmayı reddedince eylemciler, beraberlerinde getirdikleri megafondan başbakan ve bakana yazdıkları mektubu okudu. Daha sonra mektubu bakana teslim etme sözü veren bir bürokrata vererek eylemi sonlandırdı.

14 MİLYAR KRONA MAL OLACAK

Danimarka Hükümeti, ekim ayının sonunda, Polonya şirketi Gaz-System ve Danimarka şirketi Enerjinet'in birlikte gerçekleştirecekleri projeyi onaylamıştı.

Norveç gazını İsveç ve Danimarka üzerinden Polonya'ya ulaştıracak 900 kilometre uzunluğundaki Baltık Doğalgaz Boru Hattı Danimarka'ya 14 milyar krona mal olacak ve maliyetin yarısı devlet tarafından karşılanacak.

Danimarka'da 12 yerleşim biriminden geçecek boru hattının inşasına önümüzdeki yılın ocak ayında başlanacak. Baltık Doğalgaz Boru Hattı'nın 2022 yılının ekim ayında tamamlanması hedefleniyor.

PROJE DOĞAYA YÖNELİK TEHDİT OLUŞTURUYOR

10 çevre örgütünün imzası bulunan ve bakanlığa bırakılan mektupta halkın ödediği vergilerle finanse edilecek boru hattının Avrupa'nın belirlediği iklim hedefleri ve Paris Sözleşmesi'yle çeliştiği ve doğaya yönelik bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Hükümete projeden çekilme çağrısı yapıldı.

Boru hattının sadece iklim için değil aynı zamanda bölgede yaşayan halk için bir felaket olacağı belirtilen mektupta halkın görüşü alınmadan projeye onay verilmesine tepki gösterildi.

PARİS SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI

Arbejdaren gazetesine açıklamalarda bulunan eylemci gençlerden Janus Rhode, Baltık Doğalgaz Boru Hattı'nın Danimarka'nın daha önce belirlediği iklim hedefleri ve Paris Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu ve inşasının çevreci bir enerjiye dönüşü imkansızlaştıracağını söyledi.

Hükümetin hattın inşasına onay vermekle iklim hedefleri konusunda inandırıcılığını yitirdiğini belirten Rhode, “İklim krizi burada ve şimdi oluyor. Sonuçları daha şimdiden milyonlarca insanı etkiliyor ve hemen önlem almak gerekiyor. Bir şey olmamış gibi devam edemeyiz” dedi.