Çevreci katliamları: Marketler kana bulanmış ürünlerle dolu

Global Witness adlı uluslararası çevreyi koruma örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2017’de talan edilmek istenen toprakları ve doğayı korumak isteyen yüzlerce çevre dostu katledildi.

Raporda, toprakların tarım ve maden endüstrisine çalışan çeteler ile bizzat devlet görevlilerince gasp edilmesine karşı çıkan bireylerin dünyanın her tarafında katliam, tehdit ve işkencelere maruz kaldıklarına dikkat çekiliyor.

YARISI BREZİLYA VE FİLİPİNLER’DE İŞLENDİ

Rapora göre, geçtiğimiz yıl en az 207 kişi doğa gaspına karşı direndiği için öldürüldü. Raporda, doğayı korumak isteyen bireylerin özellikle Brezilya, Filipinler ve Meksika gibi ülkelerde saldırıların yoğun olduğunun altı çiziliyor. Bu cinayetlerin 57’si tek başına Brezilya’da işlenirken, Filipinler’de 48 ve Meksika’da 15 kişi tarım ve maden endüstrisine karşı direniş sırasında katledildi.  

Global Witness raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, doğa dostlarını katleden bireylerin cezasız kalması. Geçtiğimiz yıl yapılan saldırılarda meydana gelen ölümlerden çok küçük bir kısmı cezalandırılırken, saldırıların dörtte birinin devlet görevlilerince işlenmiş olmasının da buna yol açtığı belirtildi.

Global Witness’in 2010-2016 yılında Kolombiya’da işlenen 122 cinayete ilişkin verilerine göre, bu cinayetlerden sadece 8’i cezalandırıldı.

‘MARKETLERİN RAFLARI KANA BULANMIŞ ÜRÜNLERLE DOLU!’ 

Uluslararası alanda çevreyi korumaya dönük çalışmalarıyla bilinen Global Witness’in raporunda, dünya genelindeki birçok tarımsal ürünün ‘kana bulandığı’ gerçeğine işaret edildi. raporda, “Süper marketlerimiz, bu katliamlardan ortaya çıkan ürünlerle dolu” denildi.

Global Witness, hükümetler, şirketler ve yatırımcılara çağrı yaparak, sorumluluklarını yerine getirmeleri ve katliamlara karşı çevreyi koruyanları güvenceye almalarını istedi.