Çernobil zırhı faaliyete geçti

Dünyanın en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Ukrayna’daki Çernobil santralindeki reaktörü kapatan dev çelik kalkan faaliyete geçti. Bu zırh, gelecek 100 yıl reaktörün güvenliğini sağlayacak.

Fransız konsorsiyum Novarka tarafından inşa edilen yapı 108 metre yüksekliğinde ve 36 bin ton ağırlığında. Bir kaç yıl gecikmeyle 2016 yılında kuruldu. Aralık 2018’de inşası tamamlandı ve yetkililerin denetimine verildi.

Uygulamaya konulan kalkanın gelecek 100 yıl boyunca sitenin güvenliğini sağlaması bekleniyor. Böylece, Sovyetler tarafından inşa edilen bir önceki kalkan da kaldırılacak. Yeni kalkanın finansmanını Avrupa İnşa ve Kalkınma Bankası ile uluslararası toplum finanse etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, “Bugün, onlarca ülkenin tüm gezegeni ve insanlığı radyoaktif bulaşmadan korumak için ortak çabaları ile kurduğu tesisin anahtarlarını teslim aldık” dedi.

Çernobil santralinin 4 numaralı reaktörü 26 Nisan 1986 yılında patlamış, bazı kaynaklara göre Avrupa’nın üçte birine radyoaktif madde bulaştırmıştı. Felaket ardından yetkililer yüzbinlerce kişiyi tahliye etmişti. 2 bin kilometrekarelik alan da terk edildi. Felaketle bağlantılı doğrudan ölümler halen tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazı kaynaklara göre 200 bin kişi, bazılarına göre bir milyona yakın kişi öldü.

Felaketten sonra santralin diğer üç reaktörü çalışmaya devam etti ancak sonuncusu 2000 yılında durdu. Böylece Çernobil sanayisinin tüm faaliyetleri durmuş oldu. Nükleer felaketin etkileri günümüzde de halen devam ediyor.