Çekirge istilaları Güney Asya’da da tarımı vuruyor

Afrika’da on milyonlarca kişiyi zorda bırakacak tarımsal zarara yol açan çekirge sürülerinin Güney Asya’da da Pakistan ve Hindistan’da büyük oranda zarar verdikleri bildiriliyor.

Ekonomisinin yüzde 20’sini başta pirinç, tütün, ayçiçeği, kolza ve biber olmak üzere tarımsal üretimden sağlayan Pakistan’da son 27 yılın en büyük göçmen çekirge istilaları yaşanıyor. AFP’ye konuşan yerel ve ulusal düzeydeki yetkililer, Pencap, Belucisan ve diğer birçok eyalette etkili olan istilaların verdiği zararın henüz tespit edilemediğine dikkat çektiler.

ARAP YARIMADASI’NDAN GELDİLER

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Arap Yarımadası’ndaki aşırı yağışlar ve kasırgalar nedeniyle çekirgelerin sayısında ciddi bir artış yaşandı. Çekirge sürülerinin daha sonra önce İran sınırındaki Belucistan eyaletine, oradan da ülkenin ‘tahıl deposu’ olarak bilinen Pencab ile Sindh eyaletlerine yayıldıkları tespit edildi. Bu ise 210 milyonlu Pakistan’ın yanı sıra 1,3 milyar nüfuslu Hindistan’daki tarım faaliyetleri için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

BİR SÜRÜ TEK BAŞINA 35 BİN KİŞİLİK ÜRÜNÜ YOK EDİYOR

Göçmen çekirge sürülerinin yayılmasını önlemek amacıyla BM’ye bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) aracılığıyla iki ülkenin önlemlerini arttırmaları için bastırılıyor. Zira sürülerin verdiği zarar oldukça büyük.

Uzmanların tahminlerine göre, boyları 6 ila 9 santimetre arasında değişen ve 2 gram ağırlığındaki çekirgeler, bir gün içerisinde 150 kilometreye kadar yol alabiliyorlar. Bu ise aynı gün içinde birden çok fazla tarım alanının zarar görmesi demek.

Tahminler, 1 kilometrekarelik alanı kaplayan bir sürüde ortalama 40 milyon çekirgenin olduğunu ve bir günde 35 bin kişinin yiyebileceği kadar tarım ürününü yiyebildiklerini gösteriyor.

ÖNLEM OLARAK ‘PESTİSİT’ KULLANILIYOR

Çekirgelerin verdiği zararları azaltmak için hükümet desteğiyle zarar böceklere karşı kullanılan ve ‘pestisit’ denilen tarım ilaçlarına ağırlık verildiği bildiriliyor. Ancak pestisitler, kanserojen etkileri nedeniyle son yıllarda giderek daha fazla gıda güvenliğine ilişkin tartışmaların odağındalar.

Afrika’nın doğusunda birçok ülkeyi istila eden çekirgeler nedeniyle on milyonlarca kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

İki ayı aşkın bir süredir Kenya, Etiyopya, Eritre, Cibuti, Somali ve Tanzanya’da sayıları yüz milyarlarla ifade edilen sürü halindeki çekirgeler, binlerce hektarlık tarım alanına zarar verdiler. Çekirge sürüleri Uganda ve Güney Sudan’a da ulaştılar.

ETKİLENECEK İNSAN SAYISI 30 MİLYONU AŞABİLİR

‘Göçebe çekirgeler’ olarak adlandırılan bu çekirgelerin istilaları nedeniyle tarım alanlarında oluşan büyük zararlar en az 12 milyon kişinin ciddi gıda sorunuyla karşı karşıya kalmasına yol açtı. Çekirgelerin Uganda ve Güney Sudan’a ulaşmalarıyla birlikte açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalanların sayısının 30 milyonu aşmasından endişe ediliyor

AFRİKA’DA ON MİLYONLARCA KİŞİYİ ETKİLEYECEK İSTİLA

BM, çekirge istilalarına ilişkin geçtiğimiz ay da uyarıda bulunmuştu. Afrika’nın doğusunda birçok ülkeyi istila eden çekirgeler nedeniyle on milyonlarca kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilmişti.

Geçtiğimiz yıl sonundan bu yana Kenya, Etiyopya, Eritre, Cibuti, Somali ve Tanzanya’da sayıları yüz milyarlarla ifade edilen sürü halindeki çekirgeler, binlerce hektarlık tarım alanına zarar vermişlerdi. Çekirge sürüleri Uganda ve Güney Sudan’a da ulaşmışlardı.

‘Göçebe çekirgeler’ olarak adlandırılan bu çekirgelerin istilaları nedeniyle tarım alanlarında oluşan büyük zararlar en az 12 milyon kişinin ciddi gıda sorunuyla karşı karşıya kalmasına yol açtı. Çekirgelerin Uganda ve Güney Sudan’a ulaşmalarıyla birlikte açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalanların sayısının 30 milyonu aşmasından endişe ediliyor.