2019’da karbondioksit seviyesi rekor düzeye çıkacak

İngiltere Meteoroloji Ajansı (MET) 2019 yılında atmosfere karbondioksit salınımının rekor düzeye ulaşmasının beklendiğini açıkladı. Ajansa göre bu durumun baş sorumlusu fosil kaynakları yakıtların tüketimi. 

Son 60 yıldır atmosferde gaz ölçümleri yapan MET’in bu seneki tahminleri alarm verir nitelikte. MET son yayınladığı açıklamada 2019 yılındaki karbondioksit seviyelerinin rekor düzeyde olmasının beklendiğini açıkladı. 

Tahminlere göre 2019 yılında küresel ısınmanın artması ve özellikle Pasifik Okyanusu bölgesindeki sıcaklığın yükselmesi dünyadaki kurak toprak oranını arttıracak. Buna tarım alanı ve yerleşim bölgesi açmak için insanların yaptığı tahribat da eklenince karbondioksit emilimini sağlayan yeşil alanlar zarar görecek. Dünyanın akciğeri konumundaki Amazon bölgesindeki tahribat ile birlikte karbondioksit seviyeleri de yükselecek. 

Hawai’deki Mauna Loa Gözlemevinden gelen verileri inceleyen uzmanlar bu yıl itibariyle 1958 yılına göre atmosferdeki karbondioksitin yüzde 30 oranında arttığını ifade ediyor. 
Eğer karbon emisyonları artmaya devam ederse Dünya karbon emilimi zincirinin çökmesi ve buna bağlı olarak da kontrol edilemez bir şekilde ısınması tehlikesiyle karşı karşıya. 

Geçtiğimiz sene Mauna Loa gözlemevi Dünya’daki karbondioksit miktarının son 800 bin yıl içindeki en yüksek seviyeye ulaştığını duyurmuştu.