1.4 milyar yıl önce bir gün, 18 saat sürüyordu

Bundan 1.4 milyar yıl önce Ay, Dünya’ya daha yakındı. Bir gün, 18 saat sürüyordu. Ay, giderek uzaklaşırken, günler de uzuyor. 

Science et Avenir dergisinde yer alan bir haberde yerbilimi profesörü Stephen Meyers, “Ay uzaklaşırken, Dünya kollarını gererek yavaşlayan artistik bir patinajcı gibidir” diyor. Wisconsin-Madison Üniversitesinden Mayers, aynı zamanda Dünya ile Ay arasındaki bu ilişkiye ilişkin Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırmanın eş yazarı olarak dikkat çekiyor.

Araştırmada Ay’ın Dünya’dan yılda 3.82 santimetre uzaklaştığı belirtiliyor. Bu kademeli uzaklaşma uzun zamandır astronomlar tarafından biliniyor. Nedeni ise, yer yüzündeki gelgitlerin yol açtığı çekim kuvveti ile ilgili. Bu güç, Ay’ı Dünya’nın etki alanından yavaş yavaş uzaklaştırıyor. Buna paralel olarak Dünya da, algılanmayacak şekilde yavaşlıyor.

Ay’ın uzaklaşması ve Dünya’nın dönme hızının yavaşlaması, günlerin her yıl 1.8 milisaniye uzamasına yol açıyor. 3.3 milyon yıl sonra bir gün, 24 saat ve 1 dakika sürecek. Ay uzaklaşmaya devam ederken 620 milyon yılda, tam Güneş tutulmaları daha nadir hale gelecek.

Geçmişte Ay, Dünya’ya daha yakındı ve Dünya daha hızlı dönüyordu. Bununla birlikte Ay’ın yakınlaşması çizgisel değildi. Bu nedenle bir milyar veya iki milyar yıl önce yakınlık mesafesini hesaplamak çok zor.

Stephen Mayers, geçmişin iklim nöbetlerinin izlerini taşıyan, 1.5 milyar yıl geçmişe sahip eski kayaları analiz ederek, bundan 1.4 milyar yıl önce Ay’ın Dünya’dan 340 bin kilometre uzaklıkta olduğunu hesap etti. Aynı dönemde günleri 18,68 saat sürüyordu. Bu sonuçların tam olarak doğrulanması için, tamamen astronomik başka yöntemlerle elde edilen sonuçlarla da karşılaştırılması gerektiği belirtiliyor.