YPJ Komutanı Kobanê: Efrîn halkının direnişini selamlıyoruz

Çağın Direnişi’nin sürdüğü Efrîn’in başka yerlerle karşılaştırılmaması gerektiğini söyleyen YPJ Komutanı Destina Kobanê, "Efrîn halkını her türlü ahlak dışı savaş araçlarına rağmen gösterdiği büyük direnişi selamlıyorum" dedi.

Türk devleti ile El Kaide/DAİŞ çetelerinin Efrîn'e yönelik başlattığı işgal saldırıları 36'ıncı gününe girdi. Bir ayı aşkın süredir, devam eden direniş cepheden, mahallere kadar örgütlenmiş bir halkın gücünü gösteriyor. Avesta Xabur ve Barin Kobanê'nin fedai ruhu ile kadın direnişine dönüşen Efrîn'deki son durumu YPJ Komutanı Destina Kobanê değerlendirdi.

'BURADA KARDEŞLİK VAR, SALDIRI ONADIR’

"Adı üstünde zaten tarihi ve çağa damga vuracak bir direniş. Efrîn direnişi başka direnişlerle karşılaştırılmamalı, burada hiçbir yere benzemeyen insanüstü bir direniş yaşanıyor" diyen Kobanê, her türlü saldırıya karşı direnişin günden güne kazandığını söyledi.

Efrîn direnişinin sadece Efrîn'i ve Kürtleri ilgilendirmediğini dile getiren Kobanê sözlerini şöyle sürdürdü: "Efrîn sadece Kürtler için direnmiyor, buradaki direniş tüm halklar içindir. Burada sadece Kürtler yok Araplar, Türkmenler diğer halklar Rojava Direnişi'nin zirvesidir finalidir, burada yürütülen direniş. Efrîn tarihi boyunca halkların kardeşçe bir arada yaşadığı bir yer olmuştur hep, bunun yansımasını bugün direniş saflarında da görüyoruz. İnsanların kendi inançları, renkleri kültürleriyle buradaki varlığına tahammül edemeyen işgalcilerin saldırısı var ve buna karşı görkemli bir direniş sürüyor."

'İŞGALİ DÜNYA İZLİYOR’

Uluslararası toplumun işgale sessiz destek vermesini eleştiren Kobanê, "Türk devleti ve çeteleri her türlü teknikle insanlık dışı ahlak dışı yöntemlerle saldırıyor buradaki halklara. Sözde savaşlarında bir ahlakı vardır denilir ancak burada onu bile göremezsiniz işgalcilerin saldırılarında. Bugün herkes bu insanlık dışı savaşı görüyor ama izlemekle yetiniyor. Efrîn işte bu işgalcilerin insanlığı yok eden saldırılarına karşı tüm dünyanın gözleri önünde halk direnişi sergiliyor. Askeri direnişi bir kenara bırakalım, halkın gücü halkın direnişi bile tarihe not düşülmeli. Düşünün uçaklar, tanklar çocukları vuruyor, günahsız çocukları öldürüyor. O çocukların suçu ne aileleriyle birlikte kendi kültürleriyle kendi toprağında yaşamak istiyor. Uçaklar geliyor, köyünde tarlasında sokağında oynayan çocukları katlediyor. Biz bu savaşın neresinde ahlak arayacağız, bu düşmanın neresinde savaş ahlakını bekleyeceğiz. Ve sözde insan hakları kurumları, devletler tüm dünya bunu sadece izlemekle yetiniyor. Sadece izliyorlar ve kim kazanırsa ona göre konum belirliyorlar" şeklinde konuştu.

'İŞGALE SESSİZ KALAN HERKES ORTAKTIR’

"Burada ahlaksız olan sadece işgalci Türk devleti değil, bunu izleyen kendine insan hakları ve savaş hukukum var diyen tüm uluslararası güçlerdir" diyen Kobanê şunları söyledi: "Koalisyonu, Rusya, Rejim hepsi kendi prestijinin derdinde ve sadece izliyor, kim kazanacak diye bekliyor. Ama bilsinler ki bu halkın gözünden hiçbirinin prestiji yok. Halk onları 'terörizme destek veren güçler' olarak görüyor. Hakikatte budur zaten, halk doğru yerden bakıp görüyor. Kendi toprağında yaşayan halkı görmeyip işgalcilerle pazarlık yapanlar, halkın gözünden işgalcinin ortağıdır."

'BİZ TÜRK DEVLETİNİ TARİHTEN BERİ TANIYORUZ’

"Düşmanı tarihsel ve güncel olarak iyi tanımamız bizim avantajımız" diyen Kobanê sözlerine şöyle devam etti: "Türk devletin kurulduğu günden bu yana tarihte hep işgalci olmuştur, bu topraklara hiçbir zaman ait olmadı. Asya'dan geldiler, İslami bir araç olarak kabul ettiler Osmanlı'dan bu yana işgalci güç olarak bu topraklarda var oldular. Gerçek budur gidip tarihlerine bakılabilir, Müslümanlığı bir araç olarak kullandılar bu topraklarda işgalciliklerini kalıcılaştırmak için.

Oysa bu toprakların inancı Müslümanlığın özünde insanlık vardır, insanlığa inanç vardır. Bakın DAİŞ'in kullandığı yöntemler, Türk devletinin tarihten bu yana kullandığı yöntemlerdir, dini kullanmak, işgal, talan, katliam. Türk devletini yeni işgale girişen bir güç olarak görmek yanlış, onların tarihi böyle."

'BURADA İRADE SAVAŞI VAR’

Cepheden son bilgileri aktaran Kobanê, yaşananı bir irade savaşı olarak niteledi. Kobanê, "YPG/YPJ'nin bir ayı aşkın süredir devam eden direnişini ele aldığımızda tarihte eşine az rastlanır, cümlelerin yetersiz kalacağı görkemli bir direniş sergileniyor. Bu toprağın çocukları bedenini tanklara, toplara, uçaklara karşı siper ediyor" dedi.

'ÇAĞIN DİRENİŞİ’NE KADINLAR DAMGA VURUYOR’

Özellikle kadınların 'Çağın direnişi'ne damga vurduğunu aktaran Kobanê şöyle konuştu: "Kadınların direnişi, hakikatin varlığını, kendi varlığını kabul ettirmek ve işgalcileri kırmak için geliştiriliyor. Direnişin öncülüğünü de kadınlar yapıyor. Bu bir propaganda değil, bakın cephelerde direnen, evini sokağını terk etmeyen, her türlü çalışmayı yürüten öncülük yapanların hepsi kadındır. Çünkü kadınlar kendini bu sistemin sürdürülmesinde görüyor. Her türlü tekniği kullanan ahlaksız düşmana karşı keleşleriyle direnen bedenini siper eden kadınların kahramanlıklarıyla 31'inci güne geldik. Kadınlar Şehit Avesta, Barin Viyan gibi birçok arkadaşın şahsında bunu görebiliriz. Cephelerde hangi arkadaşla yarım saat zaman geçirseniz bunu görebilirsiniz. Kadınların bu direnişe inancı daha fazla, YPJ/YPG'nin onları koruyan bir güç olduğunu biliyorlar. Kadınların bu kadar direndiği bir yer düşmez, Efrîn bu yüzden düşmez ve şimdiden kazandı zaten. Kadınlar hakikat kervanı demek olan direnişte yer alıyor."

ÇETELERE ÇAĞRI: YPJ’YE TESLİM OLUN

Türk devletinin kullandığı çetelere YPJ adına çağrı yapan Kobanê, onurları ile teslim olmalarını istedi. Kobanê, "YPJ olarak çetelere çağrım var. Cephelerde görüyoruz, Türk devleti kapıyı açıp üzerimize salıyor, yaşamlarının hayatlarının bir kıymeti yok onurları yok, çok defa gördüm geri dönenleri anında öldürüyorlar. Bu kadar onursuz bir yaşamı kabul etmek başkasının işgal gücü olarak Suriye'de savaşmak yerine gelip YPJ'ye teslim olsunlar. Bu halka teslim olsunlar, Türk devletinden daha insaflı davranacağımızdan emin olabilirler. Onurların böyle kurtarabilirler, tarihte ancak onları böyle affeder" dedi.

EFRÎN HALKINA TEŞEKKÜR

Destina son olarak Efrîn halkının bir ayı aşkın süredir gösterdiği direnişe işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "YPG/YPJ, asayiş, öz savunma güçleri halk bütün bir Efrîn direniyor. Ben özellikle halkın direnişine teşekkür etmek istiyorum. Her gün tanklara, toplara uçaklara karşı toprağını terk etmeyerek, direnişin parçası olmuş durumdalar. Şehit düşüyorlar ama toprağını terk etmiyorlar, bu halkın görkemli direnişidir. Bedenleriyle işgale karşı duruyorlar. Onların direnişini selamlıyorum, son damlamıza kadar bizde onlara layık olmak için savaşıyoruz. Hep birlikte kazanacağız. Tarih göstermiştir ki tüm işgalciler geçicidir biz bu toprağın çocuklarıyız Efrîn burada yaşayan insanlarındır, direnişleri anlamlıdır, cephede askeri, yaşamda halk olarak direnişimiz sürecek."